BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jönnek a világhálós robotprojektek

Interneten böngésznek majd a robotok is? Aligha utópia, európai kutatók legújabb projektje ugyanis lehetővé tenné, hogy a robotok megoszszák egymással mindazt az információt, amelyet „magukba szívtak”. A gépek Wikipediáját alkotná meg az Eindhoveni, Stuttgarti, Zürichi, Zaragozai és Müncheni Egyetem 35 szakembere; a négyévesre tervezett projektet az Európai Unió finanszírozza.

Mit is takar a RoboEarth? „Emberi” megfelelőjének a Wikipediát lehetne mondani – fogalmazott az egyik kutató –, amelyet a világhálón böngészők arra használnak, hogy megosszák egymással ismereteiket. Mindenki szabadon hozzáférhet, felhasználhatja vagy akár ki is bővítheti. A robotok világában ehhez hasonló nem létezik, éppen ezért a projekt újdonságát a tudás egymással való megosztása jelentené. Mindeddig ugyanis a gépek csak olyan parancsokat voltak képesek végrehajtani, amelyeket előre beprogramoztak számukra, minden információ a rendelkezésükre állt, s amennyiben valamilyen új feladat került volna képbe, arra új modellt kellett alkotni.

A RoboEarthöt hatalmas archívumként lehet elképzelni, ahonnan a robotok letölthetnék azokat az ismereteket, amelyekre szükségük van az aktuális tevékenységükhöz, bővíteni tudnák a tudásukat, összetettebb feladatokat elláthatnának, s olyan kéréseknek is eleget tudnának tenni, amelyeket korábban nem kértek tőlük. Azáltal, hogy a tapasztalatokat megosztják egymással, a felmerülő problémákat egyedül is meg tudják oldani, emellett önállóan képesek új feladatokat megtanulni, ráadásul jóval hatékonyabban, gyorsabban, s vonzó tényező az is, hogy egyre összetettebb folyamatokat is végre tudnának hajtani. Így például másoktól eltanulhatják azt is, mit jelent egy asztal megterítése, s milyen tárgyak szükségesek hozzá.

A tudáskönyvtár állandóan frissülne, s az adatbázis mellett a kommunikációs funkciója is fontos fejlődési fokozatot jelentene a „robotvilágban”. A föld számos pontján foglalkoznak robotok fejlesztésével, ám a felmerülő problémákat mindenki maga, izoláltan próbálta megoldani – emelték ki a projekt tudósai. A RoboEarth ugyanakkor lehetővé tenne egyfajta standardizációt a robotok között, a „közös kódnyelv” révén ugyanis az információkhoz a különböző típusú szerkezetek is hozzájuthatnak. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.