BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több a digitális előfizetés

Televíziózás. A legnagyobb magyarországi műsorterjesztők hálózatában a múlt év decemberében 38 ezerrel, 1,423 millióra nőtt a digitális televíziózásra előfizető háztartások száma – tájékoztatott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) gyorsjelentésében, amely a tizenkét legnagyobb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatására épül, és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 80-85 százalékát fedi le.

A jelentésben szereplő szolgáltatók tavaly december végén 2,666 millió előfizetést tartottak nyilván. Az év végén a gyorsjelentésben szereplő társaságok előfizetőinek 53,4 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat, szemben az egy hónappal korábban regisztrált 52,9 százalékkal. A digitális előfizetéseken belül 2010 decemberében 537 ezerről 557 ezerre nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma, a műholdas szolgáltatást használóké pedig 848-ról 867 ezerre emelkedett.

A vizsgált hónapban a jelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint az előfizetéssel rendelkező háztartásokon belül a novemberi 20,5 százalékról 20,9-re nőtt a digitális kábeltévére vagy IPTV-re, 32,4 százalékról 32,5-re a műholdas adásra előfizetők aránya. Az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők súlya viszont tovább csökkent az év végén: ez az érték korábban 47,1, decemberben 46,6 százalék volt.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók között – valamennyi szolgáltatást figyelembe véve – a UPC a piacvezető, a novemberi 29,4 után december végén 29,0 százalékos piaci részesedéssel. A második helyen álló Digi TV-é 25,9 százalékon stagnált, míg a harmadik helyezett Magyar Telekomé (T-Home) 24,9 százalékról 25-re nőtt. A jelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetés 75-80 százalékát fedi le. A benne szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma tavaly decemberben 1,77 millióról 1,80 millióra emelkedett, ezen belül az analóg előfizetések száma az előző hónaphoz képest 1,233 millióról 1,243 millióra nőtt, míg a vezetékes digitális előfizetéseké 557 ezerre emelkedett. n A. P.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.