BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ugrásra kész versenytársak

Sokba kerülhet a Nokiának a kétéves átmenet

Túl hosszúnak bizonyulhat az új amerikai főnök által meghirdetett kétéves technológiai átmenet a Nokiánál, a világ jelenlegi első számú mobilgyártójának számító finn cég okostelefon-piacából addigra ugyanis jelentős szeletet hasíthatnak ki a riválisok. A Samsung, a HTC, a Motorola Mobility és a RIM gondolja úgy, hogy a maga javára tudja kihasználni a helyzetet.

A Nokia-vezér, Stephen Elop – mint ismert – a cég jövőjét volt munkaadójához, a Microsofthoz kötötte, oly módon, hogy a mobilpiacot legjobban dinamizáló okostelefonok operációs rendszerei közül a jelenleg alig néhány százalékos részesedéssel rendelkező Windows Phone 7 (WP7) mellett tette le a voksát, a technológiai váltás pedig várhatóan két évet vesz igénybe. Igaz, addig is folytatni kívánja az okostelefonok eladását saját fejlesztésű Symbian operációs rendszerével. Elemzők azonban megkérdőjelezik, hogy vajon mennyire lehet sikeres egy kifutó termék értékesítésével – írja a Financial Times.

Sanjay Jha, a Motorola ügyvezetője úgy véli, az átmenet időszaka megnyithatja az utat a cég előtt az európai visszatérésre, az öreg kontinensen ugyanis az utóbbi időben meglehetősen háttérbe szorult az amerikai mobilmárka.

A Nokia legnagyobb kihívója a Google az Android operációs rendszerrel, amely alig két éve jelent meg a színen, és a múlt év utolsó negyedében már le is taszította a trónról a Symbiant. A Google az Androiddal olyan platformot alkotott, amely sorra vonzza magához a hardver- és szoftverfejlesztőket, valamint a szolgáltatókat. Egyes androidos modellek ráadásul már az 50 dolláros árkategóriában jelennek meg,

vagyis a tömegpiacot is egyre inkább célba veszik. Ennek kapcsán Stephen Elop sietett leszögezni: a Nokia is képes lesz a Windows Phone 7-ből egy az olcsóbb kategóriában alternatívát jelentő operációs rendszert fejleszteni.

A Motorola-vezér úgy véli, a Nokia Microsoft melletti döntése azt is eredményezheti, hogy a jövőben más márkák nem alkalmazhatják a Windows Phone-t. Ez utóbbi operációs rendszert – hasonlóan az Androidhoz – több mobilgyártó is felhasználhatja, így piacra dobott már WP7-es szoftverű mobilt az LG, a Samsung és a HTC is.

A változásokra szükség van a Nokiánál, tavaly a finn gyártó a teljes mobiltelefon-piacon nem kevesebb mint 7,5, az okostelefon-kategóriában pedig 6,7 százalékpontot veszített részesedéséből az egy évvel korábbihoz képest. Ez szakértők szerint nemcsak annak tulajdonítható, hogy a cég a szükségesnél kevesebb csúcskészüléket dobott piacra, hanem annak is, hogy az olcsóbb telefonok kategóriájában a korábbi éveknél jóval nagyobb arányban jelentek meg a távol-keleti gyártású szolgáltatói márkák. A döntés, hogy a harcot a jövőben a Microsofttal közösen kívánja megvívni, segíthet a költséghatékonyság javításában is. A Nokia ugyanis eddig a versenytársaknál jóval nagyobb összeget fordított fejlesztésre, mostantól ez megoszlik közte és az amerikai szoftveróriás között. SGy

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.