BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fúziós fordulat az IKT-piacon

Ismét megszaporodtak a cégeladások az infokommunikációban, ahol tavaly főként a távközlési szolgáltatói szegmensben köttettek megaüzletek. Magyarországon is élénkül a piac, ahol ugyancsak a telefontársaságok járnak az élen a felvásárlásokban.

Erőteljes élénkülés figyelhető meg tavaly óta a világ infokommunikációs piacán a felvásárlásokban és a fúziókban (M&A), köszönhetően a 2008–09-es globális recesszió lecsengésének és az annak nyomán elindult IT-célú költéseknek – összegzi a helyzetet az egyik legutóbbi felmérésében az amerikai IDC piackutató intézet. Szakértőinek számítása szerint 2010-ben több mint 1900 ilyen ügyletet bonyolítottak le világszerte, ennek összértéke meghaladja a 200 milliárd dollárt.

A magyar infokommunikációs piacon szintén az élénkülés jelei figyelhetők meg a felvásárlásokban. Bár a nagyobb és tőkeerősebb cégek továbbra sem tettek le akvizíciós szándékaikról, öszszességében nagyon óvatosak voltak, így szakmai vagy finanszírozási okok miatt viszonylag kevés ügylet jött létre – válaszolta lapunk megkeresésére Szitási Emese és Fehérváry Ákos, a Baker & McKenzie vállalatfelvásárlási csoportjának két szakértője. Saját ügyleteik és a piaci információk alapján itthon 2010-ben közel harminc, az iparághoz tartozó jelentősebb M&A tranzakció ment végbe.

A nemzetközi piacokon tavaly főként az alkalmazásokat, mindenekelőtt az üzleti alkalmazásokat fejlesztő cégek iránt volt nagy az érdeklődés, együttesen 586, az internetes alkalmazások piacán pedig 421 ilyen ügylet született. Az infrastruktúra-alapú vállalkozások iránt ennél jóval kisebb volt az érdeklődés, 219 tranzakció jött létre, ezen belül főként a biztonsági és az adattárolással foglalkozó cégek voltak kelendők.

Ami a felvásárlások és fúziók értékbeni alakulását illeti, itt a távközlési szektor járt az élen. A tavalyi tíz megaüzletből hét köthető ehhez az ágazathoz, főként a nagy szolgáltatók tulajdonoscseréinek köszönhetően. A legnagyobb értékű ügyletek nem meglepően a tengerentúlon mentek végbe, ezekhez sorolható egyebek mellett a 22,4 milliárd dolláros CenturyLink–Qwest fúzió vagy az a felvásárlás, amelyben a dél-amerikai América Móvil 21 milliárd dollárért felvásárolta a mexikói Telmexet.

Az infrastruktúra-alapú bizniszben a legnagyobb üzletek az Intelhez és az SAP-hoz kapcsolódnak. Az amerikai félvezetőgyártó az ugyancsak amerikai McAfee informatikai biztonsági céget vette meg 7,7 milliárd dollárért, míg a német szoftverfejlesztő az üzletiintelligencia-megoldásokkal foglalkozó Sybase-t szerezte meg 5,8 milliárdért.

A felvásárlások és fúziók területén a legnagyobb étvágya a Google-nak volt, amely egymaga 27 ilyen ügyletet bonyolított le 2010-ben, az AOL és a Facebook 9-9 tranzakcióval követte őt. Megújult lelkesedéssel vetette bele magát az újabb akvizíciókba a többi IT-óriás, élen a Cisco, a Dell, a HP, az IBM és az Oracle.

A piackutató elemzői szerint 2011 legalább ilyen jó év lehet az M&A szempontjából, főleg, ha folytatódnak az IT-költések.

Itthon a sikeres tranzakciók alapvetően három csoportba oszthatók. Egyfelől vannak a nemzetközi ügyletek, amelyek Magyarországra is hatással vannak, és itt is koncentrációt eredményezhettek. Másfelől a nagyobb vállalkozások helyi szinten is terjeszkedtek – ilyen volt az Invitel–UPC–FiberNet tranzakció, a GTS–Interware felvásárlás vagy a Magyar Telekom–Daten Kontor ügylet. Harmadrészt pedig beleszólást követelnek maguknak a kisebb, főként internetprofilú társaságok is, amelyek a válság ellenére fenn tudtak maradni, sőt tartalékaik is vannak. Előremenekülésként kisebb társaságokat vásároltak fel. Utóbbiak közé sorolható egyebek mellett az ACE Telecom üzlete a HunNet felvásárlására.

Az idézett magyarországi szakértők szerint megfigyelhető, hogy a fokozódó versenyben való helytállás érdekében a cégek általában a fejlesztések nagyobb tőkeigénye miatt választják a vállalatfelvásárlás útját a terjeszkedésre. A válság hatására a vállalkozások üzleti hozzáállása is módosult – néhány kivételtől eltekintve –; jellemzően kisebb cégek felvásárlására került sor, ezt az is jól mutatja, hogy csak néhány (a már említett nagyobb) tranzakció esetében volt szükség a Gazdasági Versenyhivatal hozzájárulására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.