BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Okostelefonjaival szárnyal a Nokia

A bevételek zuhanása és a hatalmas veszteség ellenére kitörő örömmel fogadták a befektetők a finn Nokia csütörtökön közzétett második negyedéves gyorsjelentését.

A Nokia tegnap közzétett gyorsjelentése szerint a világ egykori legnagyobb mobiltelefon-gyártója az április és június közötti három hónapban 7,54 milliárd eurós forgalom mellett 1,41 milliárdos veszteséget könyvelhetett el, s miközben előbbi közel ötödével marad el az egy évvel korábbitól, utóbbi négyszerese a tavalyinak.

Némi öröm az ürömben ugyan, hogy az árbevétel a komoly esés ellenére jobb lett az elemzői várakozásoknál, a konszenzusban ugyanis a tényadatnál is 200 millió euróval alacsonyabb érték szerepelt, ezzel együtt azonban a veszteség is jelentősen meghaladta azt, amire a szakértők számítottak. Az összességében egyértelműen ijesztőnek minősíthető eredményszámok ellenére a cég részvényeinek jegyzése kilőtt a helsinki kereskedésben: a papír 15 százalékos pluszban is megfordult napözben. A túláradó optimizmus szakértők szerint annak köszönhető, hogy a sorok között már néhány kellemes meglepetést okozó adat is feltűnt. Ezek közül is kiemelkedik, hogy a Nokia a második negyedévben 4 millió Windows operációs rendszerrel futó Lumia okostelefont értékesített, ami amellett, hogy duplája az előző negyedévinek, 200 ezerrel a várakozásokat is meghaladja.

Sőt az új típusú készülékek iránti élénk keresletnek köszönhetően a cég által értékesített okostelefonok átlagára is 7 százalékkal nőtt. Más kérdés, hogy ez nem kompenzálta a volumen majd 40 százalékos esését, így a divízió bevétele harmadával zsugorodott. A hagyományos készülékek esetében viszont pont ellentétes volt a tendencia: buta telefonból az idei második negyedévben ugyan egy hajszállal többet adott el a cég, mint tavaly, az árak azonban jelentősen csökkentek, így ez a divízió is hanyatlásról adott hírt.

Tizennyolc éves mélypont

A gyorsjelentést követően tizennyolc éves mélypontról rugaszkodott el a Nokia-részvények jegyzése, a cég papírjai ugyanis szerdán még 1994 óta nem látott mélységben zártak, csütörtök reggel a második negyedéves számok közzététele előtt pedig tovább ereszkedtek. Az év eleje óta a kurzus 64 százalékot veszített értékéből, így a társaság piaci kapitalizációja tegnap délelőtt 6 milliárd euró alá csökkent. A cég értéke az Apple iPhone-jának 2007-es bevezetése óta több mint 95 milliárd euróval zuhant.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.