BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A virtuális mobilszolgáltatók színre lépése jót tesz a piacnak

A mára felhalmozódott jelentős külföldi tapasztalatok birtokában léphetnek színre Közép- és Kelet-Európában a virtuális mobilszolgáltatók (Mobile Virtual Network Operator – MVNO) – állítja Takács Krisztián, a Business Telecom Nyrt. elnök-vezérigazgatója. E cégeknek nincs saját tulajdonú mobilhálózatuk, mobilhálózati hátterüket egy, az adott piacon saját hálózattal rendelkező partner biztosítja. Magyarországon ebben a körben a Tesco Mobile ismert, illetve a Lidl diszkontlánc Blue Mobile mobilmárkája.

A régióban ezen a téren közel egy éve komoly készülődés és felfutás zajlik, és egyre világosabban körvonalazódik a három fő modell, melyek mentén a MVNO-k meglévő ügyfélbázisaikra alapozva felépíthetik piaci jelenlétüket, és sikerrel működhetnek – mondja a szakember, aki szerint az alternatív távközlési cégek, a kiskereskedelmi láncok, illetve a pénzügyi szolgáltatók köréből érkező MVNO-k révén még egy érett távközlési piac is képes további növekedést elérni, megjelenésükből pedig a partnerségek révén a már piacon lévő távközlési cégek is profitálnak.

A szakértő szerint, bár nincs szabály arra, hogy milyen profilú kiskereskedelmi üzletlánc léphet jó eséllyel a mobilpiacra, elengedhetetlen az ismert név és a tömeges vásárlói bázis. Nem véletlen, hogy általában a legnagyobb nemzetközi szupermarketláncok vágnak bele a virtuális mobilszolgáltatásba, ahogyan azt a hazai példák is mutatják.

Számukra a fő cél a vásárlói lojalitás erősítése, míg bevételüket és eredményességüket a tömeges eladások biztosítják. Mivel távközlési és közmű-szolgáltatói háttérrel nem rendelkeznek, a kiskereskedelmi láncok ebben a modellben mobiltermék-forgalmazói szerepet látnak el.

Megjelenésükből a partnerségek révén a már piacon lévő távközlési cégek is profitálnak.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.