BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Áfacsapdában az e-könyvek

Az Egyesült Államokban akár már a mostani negyedévben az elektronikus kiadványoké lehet a könyvpiac legnagyobb forgalmú szegmense, Európában és Magyarországon azonban még éveket kell várni az áttörésre. A tengerentúlon a digitális kiadványok részesedése már a 30 százalékot közelíti, míg Európa legtöbb országában egy százalék alatt volt tavaly. Az uniós országok lemaradásának fő oka az, hogy a közösségi adópolitika nem támogatná a digitális kiadványok terjedését, sőt, igen komoly versenyhátrányt jelent a szegmensnek. Az EU-ban ugyanis az e-könyvek eladása szolgáltatásnak számít, így a hagyományos könyvekkel ellentétben nem kerülhet a kedvezményes áfakörbe.

Magyarországon tavaly 411,5 millió forintért adtak el e-könyvet, ami jelentős növekedés az előző évhez képest, de a szegmens piaci részesedése így is 0,7 százalékos volt. A növekedéshez az uniós adószabályozás módosítása mellett a jogbiztonság és a kalózkodás visszaszorítása területén is lépni kellene.

3. oldal

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.