BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarországon is jól ment a Ciscónak

Az erős utolsó negyedév után további növekedést vár a Cisco. A cég árbevétele régiónkban a globális átlagnak megfelelő mértékben emelkedhet.

Közel kilencszázalékos erősödéssel kezdte a csütörtöki kereskedést a New York-i tőzsdén a világ legnagyobb hálózati eszközöket gyártó cége, a Cisco, azt követően, hogy a társaság a vártnál jobb számokat közölt előző nap zárás után közzétett gyorsjelentésében. A dokumentum tanúsága szerint a vállalat árbevétele üzleti éve utolsó három hónapjában 11,7 milliárd dollárra rúgott, ami 4,4 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. Bár a forgalom bővülése némileg elmaradt attól az 5–7 százalék közötti hosszú távú céltól, amit a cégvezetés korábban prognosztizált, az eredmény alakulása bőven kárpótolta a befektetőket. A Cisco adózott nyeresége ugyanis 56 százalékkal 1,9 milliárd dollárra ugrott, az egyszeri tételektől megtisztított profit pedig részvényenként 47 cent volt, jóval magasabb, mint amire szakértők számítottak.

A nyereség emelkedését kihasználva a vállalat vezetése úgy döntött, hogy 75 százalékkal növelik a negyedéves osztalékot, a most bejelentett 0,14 dolláros kifizetés pedig éves szinten 3 százalékos hozamnak felel meg. A cég kilátásai sem okoztak csalódást: a vállalatnál árbevétel és adózott eredmény soron is épp akkora bővülést várnak, mint az elemzők.

A kihívásokkal teli üzleti környezet ellenére kifejezetten jól teljesített a Cisco Kelet-Közép-Európában, s így Magyarországon is – jelezte Michael Ganser, a társaság alelnöke. A Cisco közép-európai régióért is felelős vezetője a Világgazdaságnak elmondta: a cég továbbra is fenntartja 5-7 százalékos globális növekedési előrejelzését, s térségünkben is nagyjából ilyen mértékű bővülést várnak. A Cisco stratégiájában a régió láthatóan fontos szerepet játszik, a cég ugyanis néhány hete adta át Krakkóban új globális szolgáltatóközpontját.

Komoly növekedés

Világszerte jelentősen nőhet a következő években az új generációs hálózati eszközök iránti kereslet. A TechNavio napokban közzétett előrejelzése szerint a következő öt esztendőben éves szinten akár 36,4 százalékkal is bővülhet az ilyen eszközök globális piaca. A növekedés motorja a megugró adatforgalom lehet, amit a mobil eszközök terjedése mellett a fogyasztói szokások változása is hajthat. A Ciscónál például úgy számolnak, hogy 2015-ben már a videók adhatják a teljes mobil-adatforgalom kétharmadát.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.