BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Péntektől állami készben a vészhívó

A Magyar Telekom csaknem húszmilliárd forintért eladta a vészhívó mobil­szol­gálatot üzemeltető Pro-M Zrt. részvényeinek 100 százalékát a Nemzeti Infokommunikációs Szol­gáltató Zrt.-nek, azaz az államnak.

Adásvételi szerződést írt alá a magyar állam és a Magyar Telekom Nyrt. az Egységes Digitális Rádiórendszert (EDR) üzemeltető Pro-M Zrt. 100 százalékos részvénycsomagjának eladásáról. A tranzakció összértéke – mely magában foglalja a részvényeladást, a Magyar Telekom Pro-M Zrt. számára nyújtott hiteleit, valamint a Pro-M működőtőke-igényét – összesen 19,9 milliárd forint. A szerződés értelmében a Pro-M Zrt. a kormányzati informatikai és távközlési üzemeltetést és szolgáltatást ellátó állami cég, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) tulajdonába kerül szeptember 1-jei hatállyal.

A 2005-ben megkötött szerződés alapján az EDR üzemeltetését 10 évig látta volna el a Pro-M Zrt. az eredeti feltételek mellett. A tervezettnél korábbi adásvétel elsődleges oka az EDR egységes, állami távközlési szolgáltatói körbe való integrálásának szándéka.

A tisztánlátást nehezíti, hogy a Pro-M a Magyar Telekom 100 százalékos tulajdona volt, így egyedi számviteli adatai nem nyilvánosak – írják az Equilor elemzői. A Magyar Telekom az éves jelentés alapján 2016 végéig nagyjából 20 milliárd forintos lízingbevétellel számolt a Pro-M kapcsán, így az időértéket, a hiteleket és a forgótőkét figyelembe véve nagyjából méltányos áron vagy maximum 1-2 milliárd forintos veszteséggel szállt ki az üzletből. A tranzakció a Magyar Tele­kom-részvényekre vetítve 14-15 forintos többletbevételt jelent, ám a következő évek bevételi számai arányosan csök­ken­nek majd. A bejelentést követő befektetői reakciók meglehetősen kedvezőek voltak: a Magyar Telekom papírjainak árfolyama a nyitást követően 1 százalék körüli pluszban tartózkodott.

Több mint negyvenezer készülék

A Pro-M Zrt.-t a Magyar Tele­kom és a T-Mobile Magyar-ország alapította 2005-ben az EDR országos mobil-rádióhálózat kiépítésére, üzemeltetésére. Ma 270 bázisállomása működik, amelyek 42 ezer készülék használatának technikai háttérbázisát biztosítják. A sürgősségi szolgálatok mobilrádiós kommunikációját teszi lehetővé. Felhasználói között van az Or­szágos Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a tűzoltóság szervezetei, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Mentőszolgálat.




Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.