BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új piacaiban bízik a Telekom

A Magyar Telekom új területeken próbál pozíciókat építeni annak érdekében, hogy szinten tartsa forgalmát. A különadók ugyanakkor nem használnak a jövedelmezőségnek.

A Magyar Telekom különböző új szolgáltatásai – így például az energia-kiskereskedelmi piacon történő terjeszkedés – biztosíthatják, hogy idén ne csökkenjen a vállalat forgalma. A cégvezetés prognózisa szerint 2012-ben kedvező esetben az egy évvel korábbival megegyező árbevételt könyvelhet el a társaság, a pesszimista prognózis szerint azonban – a romló gazdasági környezet és a háztartások szabadon elkölthető jövedelmének csökkenése miatt – akár 2 százalékos visszaesést is mutathatnak a végső adatok ezen a soron.

Ráadásul míg az árbevétel esetében mutatkozik esély a hanyatlás elkerülésére, addig az eredmény esetében nem, hiszen az említett, a forgalom fenntartását biztosító új szolgáltatások alacsonyabb jövedelmezőségűek, mint a társaság hagyományos tevékenysége, s így várhatóan hígítják majd a cég jövedelmezőségének szintjét. Mindennek fényében nem meglepő, hogy a Magyar Telekom kamat- és adófizetés, tőketörlesztés, illetve amortizáció előtti eredménye (EBITDA-ja) 4–6 százalékos csökkenésével számol 2012-re.

A prognózisban szereplő számok egyben azt is jelentik, hogy a Magyar Telekom az egy esztendővel korábbinál jobb teljesítményt vár, tavaly ugyanis a társaság 597,6 milliárd forintos árbevétel mellett 196,1 milliárdos EBITDA-t könyvelhetett el, márpedig előbbi 2, utóbbi majd 8 százalékkal alacsonyabb, mint 2010-ben. Ráadásul az adóterhek megugrása miatt a cég adózott nyeresége ennél is nagyobb mértékben csökkent: a 2008-ban még közel 106 milliárd forintra rúgó nettó profit – az ágazati különadó bevezetése miatt – már 2010-ben 77,3 milliárdra csökkent, tavaly pedig további egyszeri tételek rontották az eredményt, amely így mindössze 3,2 milliárd lett.

A cég vezetése azonban az alacsony profit ellenére sem volt elégedetlen a tavalyi eredményekkel. Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója a Világgazdaságnak elmondta: a cég új szolgáltatásai már tavaly is impozáns növekedést mutattak, s várakozáson felüli volt az okostelefonok robbanásszerű sikere is, hiszen év végére az eladott készülékek közel 70 százaléka a 3G-képes okosmobilok közül került ki. Ezzel párhuzamosan dinamikusan nőtt a mobilinternet-előfizetők száma is, ami 2012 tavaszán már az 1,1 milliót is meghaladta.

Fókuszban a mobil szélessáv

A cégnél úgy számolnak, hogy a tavaly megindult trendek jórészt idén is folytatódnak, azaz az új szolgáltatások mellett a mobil szélessáv további terjedése lehet az árbevétel alakulását befolyásoló legfontosabb tényező. Christopher Mattheisen jelezte: ennek megfelelően a társaság számára 2012-ben is prioritás a mobilhálózat modernizációja, s a tavalyihoz hasonlóan 80–85 milliárd forintra tervezett beruházási összeg jelentős része erre, illetve a hatékonyságnövelő projektekre mehet el. A vezérigazgató hozzátette: idén azt várják,hogy beindul a táblagépek és a 4G/LTE-képes készülékek boomja, így a fejlesztések során a negyedik generációs mobilhálózat kiterjesztésére koncentrál a Magyar Telekom.


-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.