BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Okostelefon-gyártók: vissza a régi frontra

Az elmúlt hetekben egyértelműen a bíróságon zajlott a világ vezető mobileszközgyártóinak a csatározása, az ősz kezdete azonban visszaterelte a háborúzó feleket a „régi frontra”. Szeptemberben lényegében az ágazat összes nagyobb szereplője leleplezi új készülékeit, melyek szakértők szerint sok esetben sorsdöntőek lehetnek.

Az első fecske a Samsung volt: augusztus végén a berlini IFA kiállításon mutatta be új Galaxy Note II modelljét. A dél-koreai gyártó pechére azonban ekkor még a társaság és az Apple perétől volt hangos minden, így nem meglepő, hogy a mobilok és a táblagépek között elhelyezkedő eszköznél jóval nagyobb visszhangot kapott a Nokia és a Motorola tegnapi bemutatója.

A világ egykori legnagyobb mobilgyártójának számító finn cég, illetve amerikai versenytársának termékei iránti hatalmas érdeklődés nem meglepő, hiszen szakértők szerint a Microsofttal szövetkező Nokia esetében a cég jövője múlhat a most leleplezett immár Windows 8-as operációs rendszert használó modellek sikerén, míg a Motorola első új telefonjait dobja piacra, mióta a vállalatot tavaly megvásárolta a Google. A termékbevezetések sora azonban korántsem ért véget ezzel, hiszen ma az Amazon mutatja be legújabb táblagépét, szűk egy hét múlva pedig a világ legértékesebb cégének számító Apple új iPhone-járól hull le a lepel.

Az új készülékek jelentőségét nehéz lenne eltúlozni, hiszen a nagy piackutatók már a második negyedévben – tehát majd fél évvel ezelőtt – részben azzal magyarázták az okostelefon-piac bővülésének lassulását, hogy a fogyasztók az ősszel érkező új modellekre várnak.

Más kérdés, hogy szakértők szerint komoly átalakulást várhatóan nem hoznak a piacon az újdonságok. Bár az Apple és a Samsung dominanciája kissé csökkenhet a következő negyedévekben, meglepő lenne, ha a vezető kettőst komolyabban meg tudná közelíteni valamely konkurens. Ez még úgy is igaz, hogy hírek szerint a Nokia igyekszik meglovagolni a Samsung-termékek amerikai betiltását, s már 2013 elején egy olcsó készülékkel lépne piacra.

A piac felét viszik

A második negyedévben – az IDC adatai szerint – közel 154 millió okostelefont értékesítettek világszerte, ennek fele volt Samsung vagy Apple készülék. Az elmúlt negyedévek nagy nyertese a dél-koreai gyártó, piaci részesedése egy év alatt közel duplájára, 32 százalék fölé nőtt. Az amerikai cég a piac 17 százalékát ellenőrzi. A Nokia eladásai zuhanását állítaná meg a most piacra dobott új készülékekkel: piaci részesedése a második negyedévben már csak 6,6 százalék volt, szemben az egy évvel korábbi bő 15-tel.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.