BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kis pénzből nagy buli? Világhírű művészekből idén sem lesz hiány

A fesztiválszervezők még javában dolgoznak az idei koncertkínálaton. Behatároltak a lehetőségek, ugyanis nem múltak el a financiális nehézségek

Már gőzerővel folyik hazánk turisztikai és kulturális kínálatának nemzetközi promóciója, amiben különös hangsúlyt kap például a Budapesti Tavaszi Fesztivál is. „Budapestnek jó híre van a világban, évente mintegy 2,5 millió ember látogat ide, de senki nem azért jön, hogy egy remek szállodában aludjon két éjszakát, hanem kulturális attrakciókat szeretne látni és hallani” – mondta Vitézy Zsófia, aki tavaly első teljes évét zárta a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ élén.

Hozzátette: a Művészetek Palotájával, a Szépművészeti Múzeummal, az Operaházzal együtt arra törekednek, hogy a város vonzerejét ezen a téren is versenyképessé tegyék, ami nem olyan könnyű a turisztikai marketingben profi Bécs és Prága mellett. A financiális nehézségekről szólva rámutatott arra, hogy míg a fesztiválközpont mindig szépen eltartotta magát a jegybevételekből, ez a turisztikáról nem mondható el. Az ágazat által az utóbbi másfél-két évben felhalmozott veszteséget most kell ledolgozniuk. Bár az anyagi források bőségéről Vitézy Zsófia nem számolhatott be, a főváros által garantált 145 millió forintos támogatás révén a március 22-én kezdődő fesztivál programja folyamatosan bővül. A Magyar Turizmus Zrt. téli forgalomélénkítő kampányának része a fesztiválturizmus népszerűsítése is, az április 7-ig tartó, 1 millió euró média-költségvetésű akció legfőbb célpiacai az Egyesült Királyság, Németország és Ausztria.

Már megvan a Sziget, a Balaton Sound és a Volt fesztiválok idei időpontja, illetve megvannak a jegyárak is: csak a Volt árai nem nőnek. „A teljes hazai koncertkínálaton még dolgozunk, de tervezzük, hogy idén ezen a téren is megújul a Volt, olyan fellépők is kiemelt szerephez jutnak majd, akik korábban talán kevésbé kaptak nagy hangsúlyt nálunk” – fogalmazott Fülöp Zoltán főszervező. A Szigetnél pici áremelkedés lesz.

Nagyon egyszerű az ok: muszáj valamennyire követni az inflációt. „Évről évre egyre többet kell fizetnünk ugyanazokért a szolgáltatásokért, és egyre nagyobb kiadást jelentenek a nemzetközi fellépők gázsijai is. Emellett a kiadásaink nőnek, nem tudjuk már tovább faragni a költségvetésünk kiadási oldalát és emellett nem növelni a bevételt” – mondta lapunknak korábban Vető Viktória, a Sziget Sajtóiroda vezetője.

Vagyis a fogyasztók szempontjából júliustól hiába sorolták kedvezőbb, 18 százalékos áfakulcs alá a nemzetközi jelentőségű szabadtéri zenei fesztiválok belépőjegyeit. Egy napijegy elővételben 13 ezer forintba, a helyszínen 14 ezer forintba fog kerülni. A hazamenős bérletért elővételben 49 ezer forintot, a helyszínen 58 ezer forintot kell fizetni. Az ottalvós bérlet pedig 58 ezer forint, illetve 66 ezer forint lesz. Mindez a napijegy esetében ezer, a bérletek esetében pedig háromezer forintos áremelkedést jelent. Azt már lehet tudni, hogy az idei Sziget nagy durranása a Blur koncertje lesz. A szervezők újabb neveket is bejelentettek, például az Aréna idei sztárjai között van a Boys Noize, valamint az elektronikus hip-hop német származású sikercsapata, a Deichkind.

Kolozsvárra költözik a Félsziget

Az április 25-én induló szezonban a Sziget Szervezőiroda állítja össze a Budapest Park zenei programjait. „Lehetőség nyílik olyan zenekarokat vagy dj-ket elhozni Budapestre, amelyek és akik a Sziget által szervezett fesztiválok időpontjában esetleg nem érnek rá” – fogalmazott Gerendai Károly, a Sziget Szervezőiroda vezetője. A Budapest Park a legfiatalabb és egyben a legnagyobb szórakozóhely a fővárosban. Tavalyi első szezonjában több mint 200 ezer látogató fordult meg a komplexumban. Idéntől Marosvásárhelyről Kolozsvárra költözik a Félsziget fesztivál, a város egy tízhektáros telket biztosít a rendezvénynek. A diákokra való tekintettel hozták előre a fesztivál időpontját augusztusról július közepére. Az idei – becslések szerint egymillió eurós költségvetésű – rendezvényen 80 ezer nézőre számítanak.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.