BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliárdos támogatás a turisztikai fejlesztéseknek

IDEGENFORGALOM Több mint 142 milliárd forint értékben kezdődhetnek el turisztikai fejlesztések az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programok forrásainak köszönhetően – közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). Hozzátették: a nyertes projektek célul tűzték ki a fizetőképes, elsődlegesen külföldi, másodsorban hazai turisták körének bővítését, a látogatók tartózkodási idejének növelését. Szerintük a támogatás hatására javulhat a hazai egészségügyi turisztikai vállalkozások versenyképessége és a magas hozzáadott értékű szolgáltatások miatt tovább nő az egészségügyi turizmus területén az egy vendégre jutó fajlagos költés.

Korábban a kormány 35 kiemelt turisztikai beruházás támogatásáról döntött, közel 53 milliárd forint értékben. Akkor jól lobbizott Debrecen, hiszen a stadionfejlesztés után újabb két pályázata nyert. A kétmilliárd forintos nagyerdei projekt révén hosszú idő után pont kerülhet a szabadtéri színpad ügyére, ugyanis a pályázatnak köszönhetően hamarosan megújulhat a létesítmény. Békéscsaba 2014-ben már a CsabaPark nevű hatalmas csarnokban (1 milliárd forint) rendezheti a kolbászfesztivált és fogadhatja az illusztris vendégeket, Szolnok pedig egy repülőmúzeummal lesz gazdagabb (2 milliárd forint).

Az utóbbi hetek döntéseinek eredményeképpen további 180 nyertes projekt valósulhat meg az Európai Unió és az állam több mint 60 milliárd forintos támogatásával. Az NFÜ ezúttal konkrétan nem nevezte meg a nyertes beruházásokat, annyit közölt, hogy a pályázati felhívás által érintett öt régióban (Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, illetve Észak-Alföld) például tematikus parkok, látogatóközpontok, tematikus utak, zarándokútvonalak vagy éppen kerékpárutak fejlesztése kezdődhet el. Hatvan szálloda fejlesztésére csaknem 16,5 milliárd forintot osztottak szét

A gyógy- és termálfürdők szolgáltatásainak javítására pedig 16 milliárd forint jutott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.