BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fellendülhet az operatív lízing a NAV-NGM pontosítása után

Finanszírozás Jóllehet tavaly január óta – a módosult áfa-visszaigénylési szabályoknak köszönhetően – jelentős pénzügyi előnnyel jár a vállalatok számára, ha cégautóikat operatív lízing formájában finanszíroztatják és üzemeltetik, ám sokan bizonytalanok voltak a részleteket illetően. Az nem volt világos például, hogy az operatív lízingdíj elszámolásakor a gépjármű-finanszírozás mellett a járulékos szolgáltatásokhoz tartozó díjtételek áfájának levonására is jogosultak-e a vállalatok.

Ezért a Magyar Lízingszövetség flottabizottsága a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz és a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz fordult, hogy pontosabb képet kapjanak az előírásról. A válaszként kapott tájékoztatásból kiderült, hogy a személygépkocsikat tartós bérletbe vevők nemcsak a finanszírozási díjra eső áfát jogosultak levonni, hanem az adott operatív lízingügylet keretében felmerülő járulékos szolgáltatások költségének áfáját is. A gyakorlatban egy gépkocsira vetítve több tízezer forintot jelenthet a járulékos szolgáltatások áfa-tétele. Ezzel a lehetőséggel a vállalatok akkor is élhetnek, ha az egyes díjtételeket külön számlákon terheli rájuk a lízingtársaság.

Pesti Tímea, a LeasePlan kereskedelmi igazgatója az átlagos 137 ezer forintos havi nettó tartósbérleti díjat és százszázalékos üzleti használatot alapul véve úgy kalkulál, hogy pénzügyi lízinget választó vállalkozásokhoz képest autónként akár havi 14 ezer forinttal, a flottájukat önállóan kezelő és finanszírozó cégekhez képest pedig akár havi 37 ezer forinttal több maradhat azoknak a kasszájában, akik az operatív lízinget választják.

Ezek a vállalatok az üzemeltetés során megspórolhatják a gépjármű-finanszírozás, javítás, karbantartás, téli-nyári gumik, kárrendezés vagy a csereautó áfáját is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.