BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Halálosztó napistenség a majáknál Guatemalában

Régészet Amikor az óvodás gyerekek lerajzolják a Napot, gyakran széles és kedves mosollyal tekint le ránk. Az El Zotzban élő maják világában azonban nem mosolygott az égitest. Az éjszakai Nap templomában az egyik dombormű három gyilkos istenalakban ábrázolja a Napot: reggel cápaként vicsorog; a déli égbolton kancsal, vért ivó aggastyánként látható; este pedig a szürkületben ébredő jaguárként jelenítik meg.

A kutatásban részt vevő régészcsapat a majaszakértő, Simon Martin vezetésével elemezte a leleteket. A szakértő elmondása szerint az ábrázolások „teljesen egyedülállók”. Ez éppúgy igaz az ábrák minőségére, mint azok tudományos jelentőségére. Eddig ugyanis csak egyedi portrékat találtak a napistenről, El Zotzban viszont három különböző fázis kerül összefüggésbe. Ez a lelet talán segít tisztázni, mekkora jelentősége lehetett a maják számára az adott alak megválasztásának.

A létesítmény hosszú időn át rejtőzött az őserdőben; a régészek csak 2010-ben láttak neki az épületek feltárásának. A lelet maga a 13 méter magas Diablo-piramis szövevényes járataiban található, amely egy a Kr. u. 350–400 tájékán élt uralkodó sírját is rejti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.