BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Három iroda utaztathatja a kormányzatot

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) a Világgazdaságnak megerősítette, hogy a „Nemzetközi utazásszervezések” kiemelt termékkörben indított központosított közbeszerzési eljárás lezárult, és a tender győztesei az IBUSZ, az OTP Travel és a Weco utazási irodák lettek. „Az IBUSZ Utazási Irodák Kft. elmúlt években meghirdetett stratégiájának fontos eleme a corporate utaztatási és travel management tevékenységünk megerősítése és ezen a területen a piaci részesedésünk növelése. A benyújtott, s végül a nyertesek közé került pályázatunk is ennek a stratégiának megfelelően készült” – közölte lapunkkal Komora Zoltán, a cég vezérigazgatója. Hozzátette: a 14 milliárdos árbevételű IBUSZ 100 százalékban magyar tulajdonú vállalkozás és mindenben megfelelnek a pályázat és a vonatkozó jogszabályi feltételeknek.

A 2006 óta működő utaztatási közbeszerzési rendszer egy internetes felületet biztosított az állami szervek számára, amelyen ajánlatot kérhettek előzetesen pályáztatott utazási irodáktól utazási szolgáltatásokra. „A jelenleg hatályos keretmegállapodás február 15-én hatályát veszti. Ezzel egy időben a Corporate Travel Online utaztatási foglalási rendszerre kötött szerződés is lejár. Várhatóan február 25-én kerül sor az új keretmegállapodás megkötésére” – közölte a KEF. Eddig négy utazási iroda tehetett ajánlatot az állami szerveknek: az OTP Travel, a Weco Travel, a Malév Air Tours és a Bonfini Binair. A KEF egyelőre nem tud arról, hogy a vesztes pályázók közül bárki jogorvoslattal élne.

A mostani ajánlatkérés két évre szól, a teljes utazási keretet pedig 8,4 milliárd forintban állapítják meg. Korábban 2,5 milliárd forintot különítettek el állami utazásra, majd ezt az összeget a 2011. december 6-tól 2013. február 15-ig tartó időszakra 3,5 milliárdra emelték. Azaz a mostani kiírás évente 30 százalékkal, napi 8 millióról 11,5 millió forintra emeli a keretösszeget. Az utazási irodák kiválasztásának módja is megváltozott. A korábbi években az elbírálás során a foglalási díj vállalt mértéke 40, míg a kedvezmények mértéke 60 százalékos súllyal esett a latba, amikor a pályázókat összehasonlították. A tavaly december 5-i kiírásban azonban a pontozás során 50 százalékos súllyal vették figyelembe a foglalási díj mértékét, 50 százalékban pedig arra lehet pontokat kapni, hogy az utazásszervezőnek hány irodája működik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.