BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korlátoznák a Kínából érkező turisták számát Hongkongban

Nem bírja el a szárazföldi Kínából érkező turisták tömegét Hongkong, a döntéshozók szerint ezért korlátozni kellene a turisták számát a különleges igazgatású területen.

A látogatók limitálásának terve az elmúlt években többször felmerült Hongkongban, a kínai turisták számának töretlen növekedése ugyanis egyre nagyobb gondokat okoz. A területet a 2002-es 6,8 millió után 2004-ben már 12,2 millióan keresték fel az ország szárazföldi részéről, 2011 egészében pedig már több mint 28 millióan, ami Hongkong teljes lakosságának négyszerese. A múlt héten kezdődött holdújév első három napjában a statisztikák szerint több mint 380 ezren "ostromolták meg" Hongkongot, megtöltve az ottani szállodákat és vendéglátóhelyeket.

A különleges igazgatású terület nincs felkészülve ilyen arányú emberáradatra, a jelenlegi trend fenntarthatatlan - figyelmeztettek korábban többször is az újságok, aktivisták és politikusok. A lakosság a turisták viselkedése, a velük szembeni különleges bánásmód és az általuk felfelé hajtott árak miatt háborog. Hongkong ugyanakkor jelentős mértékben profitál a jelenségből, a turisták ugyanis többnyire vásárolni érkeznek, 2011 során például a hongkongi GDP mintegy 6 százalékával megegyező összeget hagytak a boltokban.

A dilemma feloldására több terv is született már, a kérdés gyakori téma a hongkongi sajtóban és a döntéshozók közt is. Van olyan politikus, aki speciális vásárlói övezetek felállítását szorgalmazta a határ mentén, hogy Hongkong belvárosát tehermentesítsék a vásárlók tömegétől. Egy másik javaslat szerint nemcsak a turisták számát szükséges korlátozni, hanem szelekciójukra is szükség van, az alapján kategorizálva őket, hogy Hongkong milyen mértékben tud profitálni a látogatásukból. Mindenekelőtt ugyanakkor több beleszólásra lenne szükség a turizmust illetően - említi meg a South China Morning Post napilap, emlékeztetve: a látogatói engedélyekről jelenleg a pekingi vezetés dönt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.