BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot kaszált a szállodaipar

A Malév csődje ellenére tavaly 8,1 százalékkal több külföldi 8,5 százalékkal több éjszakát töltött el a magyar hotelekben. A bevétel azonban a kapacitásbőség miatt túl sok felé aprózódik el

Főleg a budapesti városlátogatásoknak, az ötcsillagos hotelek és a gyógyszállók forgalmának köszönhetően jó hónapot zárt a turisztikai szakma tavaly decemberben. Sokat lendített az ágazaton, hogy a hotelek szilveszterkor gyakorlatilag mindenhol kitehették a „megtelt” táblát. Szinte minden budapesti hotelben, így az Accor, a Danubius és a Hunguest házaiban is telt házas szilvesztert könyvelhettek el, de vidéken is nehezen találtak üres szobát a későn foglaló vendégek. Ugyan az év végén legnépszerűbb utazási célpontok esetében észlelhető némi változás, a fürdővárosok (Hajdúszoboszló) dominanciája továbbra is megkérdőjelezhetetlennek tűnik.

„Tavaly decemberben 6,1 százalékkal több vendég 8,2 százalékkal több vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban, az év egészét tekintve pedig 3,6 és 4,8 százalékos volt a növekedés” – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Decemberben 10,4 százalékkal nőtt a külföldi és 2,3 százalékkal a belföldi vendégek száma, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 14,1, illetve 2,4 százalékkal emelkedett. Összességében tavaly 8,1 százalékkal több külföldi 8,5 százalékkal több vendégéjszakát. A belföldi turizmus számai azonban nem emelkedtek, holott 2012 tele volt négynapos ünneppel. A 0,5 százalékkal kevesebb belföldi vendég 1 százalékkal több éjszakát töltött a szálláshelyeken. A külföldiek száma 4 millió 133 ezer, az általuk eltöltött éjszakáké 11 millió 300 ezer volt tavaly, a belföldieké 4 millió 178 ezer, az éjszakáké pedig 10 millió 309 ezer. „Az év egészében 6,5 százalékkal nőtt a bevétel és meghaladta a 270 milliárd forintot” – írta a KSH. Tavaly a szálláskihasználtság 47,8 százalékot ért el, ez 4 százalékkal magasabb, mint 2011-ben. Az év végi kampányoknak köszönhetően összesen 3 milliárd forintért váltottak be üdülési csekket, és csaknem 10 milliárd forint értékben SZÉP-kártyát. A balatoni üdülőkörzet is jó évet zárt, 2-5 százalékkal nőtt az eltöltött vendégéjszakák száma.

„Több külföldi vendég érkezett, ami javította a szállodák szobafoglaltságát. De ezek alacsony költőképességűek, a kedvezményeket, az olcsó ajánlatokat keresik, így a növekedésnek vannak árnyoldalai bőségesen” – mondta lapunknak Kovács István. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára hozzátette: a magasabb kategóriájú szállodák a kieső vendégkört a fapados légitársaságokkal nagy számban érkező turistával próbálták pótolni, ami általános árszínvonal-csökkenést okozott, s ezáltal Budapest egyre inkább cheap desztinációvá válik nemzetközi összehasonlításban. Fő probléma a túlzott kapacitásbővülés. Vagyis nincs kevesebb vendég, viszont kevesebbet költenek a szállodákban, mint néhány évvel ezelőtt. Az elégtelen hitel-visszafizetési mutatók és a költségek ugrásszerű megemelkedése szintén ront a hotelek helyzetén.

A szolgáltatási színvonal nemzetközi szintű, amit jól bizonyít, hogy nemrég a világ 25 legjobb szállodája közé választotta több millió vélemény alapján a TripAdvisor online útikalauz a Four Seasons Hotel Gresham Palace-t. A site mintegy 30 országban 20 nyelven érhető el, és nem csak utazási információk és szállásajánlatok érhetők el az oldalon, de az utazók tanácsainak és véleményének is teret adnak. Az adatbázisa több mint 89 ezer úti célt 145 ezer látnivalót és közel félmillió szállodát tartalmaz. Míg a HolidayCheck.de német utazási portál szerint a világ 99 legkedveltebb szálláshelye között szerepel a Lotus Therme Hotel & Spa Hévíz.

Idén a szálláshelyeken eltöltött éjszakák számának 1,6 százalékos növekedését tűzte ki a szakma. Cél az is, hogy a hazai szállodák telítettsége a következő 3 évben ismét meghaladja az 50 százalékot. Ezt segítheti, hogy az előrejelzések szerint a külföldi vendégek száma 2013-ban is nő, főleg a fapados légitársaságoknak köszönhetően, nagyobb szállodanyitás pedig nem várható. A debreceni Nagyerdő rehabilitációs programjának részeként azonban megújul az Aquaticum termálszálló. A nyáron kezdődő 2,5 milliárd forintos beruházáshoz összesen 1,7 milliárd forint uniós támogatást nyert a Debreceni Gyógyfürdő Kft.. Felújítják a Park Hotelt is Gyulán, a szállodát üzemeltető gyulai családi vállalkozás szálláshelybővítő beruházásra 258,5 millió forint EU-támogatást nyert el. Sokat elárul azonban a magyar lakosság jövedelmi helyzetéről, hogy kétharmada nem utazott turisztikai céllal sem hétvégére, sem hosszabb időre.

Csak összehasonlításképpen, tavaly rekordot döntött a vendégéjszakák és az üdülővendégek száma Ausztriában. Az osztrák szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2011-hez képest négy százalékkal, 131 millióra emelkedett. Ez több annál, mint amennyit az eddigi legjobb évben, 1992-ben regisztráltak. A szállóvendégek száma meghaladta a 36 milliót 2012-ben, ezzel túlszárnyalta az e szempontból eddigi legjobb, 2011-es adatokat.

Lesz miből kampányolni

A Magyar Kongresszusi Iroda (MKI) a nemzetközi konferenciák számának 2-4 százalékos növekedését várja 2013-ban, az előző évvel összehasonlításban.

A hivatásturizmus élénkítése érdekében az MKI kiemelt célpiacai 2013-ban: Nagy-Britannia, Franciaország, Észak-Európa, USA, Németország és Svájc.

Ez év májusában Budapesten rendezik a Routes Europe konferenciát, a légitársaságok és repülőterek éves nemzetközi seregszemléjét, ami azért is nagyon fontos, mert a nemzeti légitársaság megszűnésével épp a hivatásturizmus került nehéz helyzetbe.

Lesz miből kampányolni, hiszen a kormány a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból a Magyar Turizmus Zrt. marketing tevékenységére 1,2 milliárd forint egyszeri átcsoportosítását rendelte el, így a cég büdzséje már meghaladja a 7 milliárd forintot.

A hivatásturizmus élénkítése érdekében az MKI kiemelt célpiacai 2013-ban: Nagy-Britannia, Franciaország, Észak-Európa, USA, Németország és Svájc.

Ez év májusában Budapesten rendezik a Routes Europe konferenciát, a légitársaságok és repülőterek éves nemzetközi seregszemléjét, ami azért is nagyon fontos, mert a nemzeti légitársaság megszűnésével épp a hivatásturizmus került nehéz helyzetbe.

Lesz miből kampányolni, hiszen a kormány a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból a Magyar Turizmus Zrt. marketing tevékenységére 1,2 milliárd forint egyszeri átcsoportosítását rendelte el, így a cég büdzséje már meghaladja a 7 milliárd forintot.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.