BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sanghaj, a vibráló város

Kétszer akkora, mint London, 15 millió ember lakja, és folyamatos mozgásban van. Akinek itt sikerül, annak mindenhol sikerül

Sanghajban könnyedén nagynak is érezhetjük magunkat. Verhetetlen. Mindenütt felindulás és energia. Az utcák zsongása, a daruk forgása, a toronyházak növekedése, egyszerűen minden mozgásban van, és minden lehetségesnek tűnik. Nap mint nap találkozhatunk tervekkel, álmokkal és várakozásokkal teli emberekkel. Mint például a müncheni cégvezetővel, aki már az egész világot látta, és azt mondja: „Sanghaj olyan izgalmas most, mint New York volt a 80-as években.” Vagy a producerrel, aki Kanadából jött Kínába, mert itt olyan jövőt lát, amilyen nyugaton nem lehetséges. Mister Joe-val, a sofőrrel, aki Buickjában igazgatósági tagokat fuvaroz Sanghaj utcáin, és 50 dollárért kísérő hölgyeket is intéz nekik a karaokeestekre. Csu úrral, a kereskedővel, aki a Tomorrow Square felhőkarcoló lábánál árul gyümölcsöt, cigarettát és bort, és egy készpénzből éppen kifogyott turistának mosolyogva engedi, hogy másnap fizessen. A befektetési bankárral, aki Sanghajt jobban szereti Londonnál, csak éppen nincs ideje kifejteni, miért.

Sanghaj – a város. Fényünnep és az egek ostroma. Olyan házai vannak, amelyek rakétára vagy jégkastélyra hasonlítanak, miközben percenként változtatják a színüket. Irodák a 70. emeleten. Olyan bárok több száz méterrel a föld felett, mint a Cloud 9. Már egy mozgólépcsőzés alatt is megkavarodhatnak az érzékeink, mint például a francia negyedben található metróállomáson, ahol lényegesen gyorsabban mozog a lépcső, mint Európában. A felfelé vezető út egy több száz ablakos ház felé tart, mögötte egy másik, az elsőnél magasabb ház, aztán még egy, megint csak magasabb, a Pullman a holdszürke tetejével. Akár egy égbe vezető út.

Sanghaj komoly iramot diktál. Különösen igaz ez a Putung városrészre, a Huangpu folyó keleti partján. Az 1980-as években itt még nem sok minden volt a szántóföldeken, munkáslakásokon és kikötőn kívül. Aztán 1990-ben a kínai kormányzat kiemelt gazdasági zónává nyilvánította, és ezzel egy hatalmas építkezéssé változtatta Putungot. „A fejétől sugározva – szólt az ötlet – a fejlődés a sárkány egész testét eléri majd.” Húsz évvel ezelőtt Sanghajban húsz ház nyúlt 100 méternél magasabbra, időközben ez a szám jócskán 4000 fölött jár.

Sanghaj világvárossá nőtt, s Putung lett az arca. A határtalanság csillogó bizonyítéka betonszépségeivel, a Kelet Gyöngy toronnyal, a Financial Center égbe nyúló sörbontójával, a Csin Mao Torony tetején fényárban úszó pagodával. Messziről beleszeret az ember, de mellettük állva kicsinek érzi magát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.