BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Feljövőben a kastélyszállók

Főleg a külföldi vendégeknek köszönhetően megugrott tavaly a hazai kastélyszállók forgalma. Ennek ellenére sokat most is árulnak a tulajdonosaik

Látványosan megugrott tavaly a kastélyszállók iránt az érdeklődés, hiszen harmadával több éjszakát töltöttek ezeken a romantikus helyeken, mint egy évvel ezelőtt. A KSH 2012-es adataiból kiderül, hogy a 22 darab hazai kastélyszállóban összesen 87 ezer vendég 193 ezer éjszakát töltött el, ez 29 százalékos növekedés. Ez nettó árbevételben 2,2 milliárd forintot jelent (a szállásdíj ebből 1,2 milliárd), ami mintegy 200 millió forinttal több, mint 2011-ben volt. A vendégkör összetételét jól mutatja, hogy az év folyamán összességében csak 100 millió forintért váltottak be üdülési csekket, SZÉP-kártyát pedig 247 millió forint értékben.
Magyarországon a hotelpiaci átlagnál jobban megviselték az ágazatot a nehéz gazdasági körülmények, ráadásul lassan megtérülő beruházásokról van szó. „A jól működő, minőségi szolgáltatást nyújtó, stabil vendégkörrel rendelkező hazai kastélyszállókban nagy átlagban valamelyest talán nőtt a foglaltság és az árbevétel a tavalyihoz képest főleg a külföldi vendégeknek köszönhetően” – mondta a Világgazdaságnak Bartha Sándor, a jelenleg 8 tagot számláló hazai szövetség elnöke. Hozzátette: míg Nyugat-Európában az a jellemző, hogy a kastélyok családi tulajdonban vannak, Magyarországon ellenben üzletemberek láttak fantáziát a romos épületek felújításában. Például 2011 nyarán nyílt meg a Prónay-kastély a Nógrád megyei Alsópetényben, megmenekült a hernádvécsei kastély is, amely jövő tavasztól fogadja a vendégeket, ha az eredeti tervek szerint elkészülnek a megközelítőleg 1,5 milliárdos beruházással, amelyhez 440 millió forint uniós forrást is elnyertek.
A kastélyszállóhoz 9 hektáros terület tartozik, lehet majd teniszezni, lovagolni, készül külső és belső medence, de konferenciák és bálok rendezésére is alkalmas lesz. Bezárt viszont a hőgyészi Gróf Apponyi Kastélyszálló, mert a tulajdonosok nem tudták fizetni a banki törlesztő részleteket. Jelenleg 1,3 milliárd forintért árulják. „A szállodapiacnak ez a területe 15 évvel ezelőtt kezdett kibontakozni, Ausztriában vagy Svájban ellenben több évtizedes múltja van. Magyarországon szűk réteg engedheti meg magának a kastélyszállók szolgáltatásait” – fogalmazott Bartha Sándor. A KSH adatai szerint 2012-ben a kiadott kastélyszállói szobák bruttó átlagára 13804 forint volt (2011-ben 15 ezer felett), míg az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 5227 forint. Talán ez is az oka, hogy legalább húsz eladó kastélyszálló van az országban, köztük a tiszaroffi 680 millió forintért.
A kastélyturizmus élénkítése érdekében a szövetség többféle kedvezményre jogosító, úgynevezett KastélyKártyát vezetett be még 2011-ben. Az 50 ezer forintba kerülő kártya tulajdonosa 12 hónapon keresztül, korlátlan alkalommal veheti igénybe a különféle kedvezményeket minden tagszállodában. Bartha Sándor, aki egyben a Héderváry Kastély tulajdonosa, a saját tapasztalataikról elmondta, hogy a nyolc éve működő hotelüknél a belföldi vendégek száma valamelyest csökkent, ezt ugyanakkor részben kompenzálta a megnövekedett érdeklődés a külföldiek részéről.

Több lábon kell állni

A tavalyi volt az első lezárt pénzügyi éve a felújított alsópetényi Prónay-kastélynak. „Mintegy 30 millió forintos forgalmat bonyolítottunk, így még nem voltunk nyereségesek. A terveink szerint ezt a harmadik évben kell elérni, ehhez 50 millió forintos forgalom kellene” – mondta lapunknak Tömösvári Szilvia. A kastélyigazgató hozzátette: 18 nagyrendezvényük volt, a nyereséges működéshez ezt szeretnék megduplázni. Télen főleg a külföldi vadászturistákra számítanak, jövő nyártól pedig az egészségügyi turizmusra. Ugyanis szemészeti lézerklinikát indítanak 745,5 millió forintos támogatással, amit 30 százalékos önerővel egészítenek ki. Azt várják, hogy a prémium kategóriás ellátásokra külföldről is igény lesz.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.