BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hol nyaraltak tavaly a legtöbben?

Az Európai Bizottság publikálta az európaiak utazási szokásairól készített kutatásait.

Ennek fő megállapítása, hogy a legalább négy éjszakás szabadidős utazások általában (88 százalékban) az EU-n belül: saját országukban vagy valamelyik tagállamban történtek. Az elemzés azt mutatja, hogy az utazók többsége 15-39 év közötti, diplomás és nagyvárosban él. Az utazások legfőbb akadályát – akárcsak Magyarországon – az anyagi lehetőségek korlátozottsága jelenti. A nem utazók táborába főképp az 55 év felettiek, a fizikai dolgozók és a munkanélküliek tartoznak. Spanyolország volt a legnépszerűbb EU-nyaralóhely 2012-ben (10 százalék), ezt követi Olaszország és Franciaország (mindkettő 8 százalék).

A felmérés alapján a szerzők megállapítják, hogy a turizmus azon gazdasági ágazatok közé tartozik, amelyek ellenálltak a válságnak. Idén további növekedést várnak, a felmérés szerint a válaszadók háromnegyede tervez idén utazást. Spanyolország, Olaszország és Franciaország a legkedveltebb külföldi úti célok, miközben a válaszadók 51 százaléka tervez belföldi utazást.
„Az európai nemzetközi turizmus a gazdasági nehézségek ellenére a várakozásokat meghaladó mértékben, mintegy 4 százalékkal bővült 2012-ben. A kedvező tendencia mögött elsősorban az erősödő régión belüli forgalom áll, a gazdasági klímának megfelelő fogyasztói trendekkel összhangban” – ismerteti a Magyar Turizmus Zrt. Tavaly június és december közötti időszakban a legtöbb európai desztináció a külföldi vendégek és vendégéjszakák számának növekedését tapasztalta, átlag feletti növekedést értek el a balti, illetve a közép- és kelet-európai országok, köztük Magyarország is.

Az adatok azt mutatják, hogy az Európán belüli utazások szerepe egyre növekszik. A rendelkezésre álló (csaknem egész évi) statisztikák szerint Európa legfontosabb, régión belüli küldőpiacain változó mértékben, jellemzően lassuló ütemben bővül a nemzetközi utazások iránti kereslet, ugyanakkor az elhúzódó gazdasági problémák ellenére a várakozások felett teljesített az európai turizmus. A regionális légi közlekedési adatok is erősödő keresletre utalnak, a szállodai foglaltsági adatok ugyanakkor a negyedik negyedévben kismértékben csökkentek, és az egész évet jellemző stagnálás nem kedvezett a szállodai árak növekedésének sem. „A Tourism Economics becslése szerint az Európába irányuló nemzetközi turistaérkezések száma 2013-ban 0,7 százalékkal fog nőni, Közép- és Kelet-Európában ennél kedvezőbb, 4,1 százalékos növekedést valószínűsítenek” – ismerteti a Magyar Turizmus Zrt.

Ami pedig a világot illeti: a nemzetközi turisták száma 2012-ben a folytatódó gazdasági bizonytalanság ellenére 3,8 százalékkal nőtt, meghaladta az egymilliárdot. A régiók közül Ázsia és a Csendes-óceáni térség (+6,8 százalék), valamint Afrika mutatta a legnagyobb növekedést (+6,2 százalék). Amerikában 3,7 százalékos, Európában 3,3 százalékos növekedést, a Közel-Keleten 4,9 százalékos csökkenést regisztráltak. A világ legnagyobb részesedéssel bíró és legérettebb desztinációja Európa. Az előzetes adatok szerint 2012-ben itt regisztrálták a nemzetközi érkezések 51,7 százalékát, 534,8 millió érkezést. Ami a nemzetközi turisztikai kiadásokat illeti, a jelentés kiemeli a két legnagyobb feltörekvő küldőpiac, Kína és Oroszország esetében regisztrált 41,1, illetve 31,1 százalékos növekedést. Az UNWTO előrejelzése szerint 2013-ban a nemzetközi turistaérkezések száma összességében a 2012. évihez hasonló lesz, vagy annál kissé lassabb ütemben, 3-4 százalékkal fog bővülni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.