BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ma száznapos a hazai síszezon, van, aki jól jár a tavaszi téllel

Ma ünneplik a századik sínapot a 2012/2013-as szezonban a mátraszentistváni síparkban. Húsvétkor valószínűleg januári mennyiségű hóban és tavaszias körülmények között lehet majd síelni. Eltérően alakul a látogatottság az idei szezonban a nagy hazai síközpontokban, amelyek többsége várhatóan még nyitva lesz a hosszú hétvégén is.

A napijegy ma csak száz forintba kerül. Ritkán fordul elő, hogy március végén 3,4 kilométer hosszúságban az összes hóágyúzott sípálya (köztük az 1-es fekete-piros pálya) és három sílift is nyitva lesz kiváló hóviszonyok mellett. „A rendkívül kedvező időjárás és a hatalmas mennyiségű természetes hó ellenére a várakozásoktól elmarad a Sípark forgalma a 2012/13-as szezonban, elsősorban a Felső-Mátrát sújtó gyakori áramszünetek miatt” – mondta Erbeszkorn Tamás.

A Sípark médiareferense szerint ez az oka annak, hogy a rekordmennyiségű hó, illetve az igen hosszú szezon ellenére sem adtak el az elmúlt évinél több síbérletet az idén. A szezont megelőzően mintegy 40 millió forint értékű fejlesztést hajtottak végre a Síparkban. Új bérletkiadó berendezést és hóágyúkat állítottak üzembe, kivilágították a 3-as sípályát, amely ennek nyomán az első éjszakai versenyre is alkalmas magyar sípályává vált. Minden bizonnyal elérik a 60 ezer feletti vendégszámot, ez esetben a korábbi évek nullszaldói után az idén újra enyhe nyereséggel zárhatnának. Bevételeik túlnyomó többsége, körülbelül 80 százaléka származik a jegy- és bérletértékesítésből, a maradékot teszi ki a vendéglátásból, sportszerkölcsönzésből, síoktatásból származó forgalom.

Az eplényi Nordica Síaréna látogatóinak száma a fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen nőtt: míg tavaly 35 ezren, addig idén 54 ezren keresték fel az egyre bővülő bakonyi síparkot – fogalmazott a síaréna marketingvezetője. Ebele Bálint elmondta: tavaly több mint 250 millió forint értékű beruházást hajtottak végre, részben banki hitelből, pályázati forrásból, továbbá az elmúlt évek nyereségének visszaforgatásából. Kitért arra, hogy a látogatók körében kimondottan népszerűek voltak a négyórás jegyek, ezek közül is a kedvezményes, éjszakába nyúló síelésekre szólóak. A szezon elején vízhiánnyal küzdöttek, ami nehezítette a hóágyúzást. Mintegy 41 millió forintot kellett költeniük a víztározók feltöltésére, mégis eredményesen zárult a szezon. Az időjárás előrejelzések alapján várhatóan húsvétig nyitva lesz a Kékestetői Sícentrum is.

Karintia: zárás május közepén

A kisebb síterepek már bezártak Karintiában, de az osztrák tartomány nagyobb síterepei nagyon jól tartják magukat, és biztosan kitartanak húsvétig – írta a sielok.hu. Az ORF információi szerint már nem érdemes Petzen, Simonhöhe vagy Weissbriach síterepeire tervezni az ünnepi síelést, mert itt már zárva tartanak. Sok hely nem a hóhiány miatt kénytelenek bezárni, hanem mert a síelők nagy része már elrakta a felszerelését. Legtovább a tartomány gleccserén, a Mölltalon lehet majd síelni, itt május 13-tól állnak le a liftek.


V. M. Karintia: zárás május közepén A kisebb síterepek már bezártak Karintiában, de az osztrák tartomány nagyobb síterepei nagyon jól tartják magukat, és biztosan kitartanak húsvétig – írta a sielok.hu. Az ORF információi szerint már nem érdemes Petzen, Simonhöhe vagy Weissbriach síterepeire tervezni az ünnepi síelést, mert itt már zárva tartanak. Sok hely nem a hóhiány miatt kénytelenek bezárni, hanem mert a síelők nagy része már elrakta a felszerelését. Legtovább a tartomány gleccserén, a Mölltalon lehet majd síelni, itt május 13-tól állnak le a liftek. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.