BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyitás a turizmusban

Érdemes lesz felfrissíteni az orosz nyelvtudást a hazai gyógyszállodákban, ugyanis egyre több lehet a moszkvai vendég. Ráadásul inkább költik, mint gyűjtik a pénzt

Húsvéttal kezdve minden évben jelentősen megugrik a Magyarországra érkező orosz turisták száma. Oroszország a legnagyobb vendégéjszakaszám-növekedést generáló piacunk az egészségturizmusban. Érdekesség, hogy eddig az Egyesült Királyság számított a harmadik legfontosabb küldőpiacunknak, 2012-ben azonban változott a sorrend és Olaszország és Oroszország is megelőzte a szigetországot. Az orosz turisták tavaly 2011-ez képest 30 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken. A Magyar Turizmus Zrt. szerint az utóbbi időben divattá vált Hévízre utazni Oroszországból. Egy-két, vagy akár háromhetes kúrákra járnak az orosz vendégek, de szívesen veszik igénybe Budapesten gyógykúráit és wellness pihenési lehetőségeit is. Az orosz turisták száma május első felében különösen kiemelkedő, mert Oroszországban olyankor ünnepek vannak, és sokan ezeket használják ki a magyarországi kiruccanásra. Hazánk fő riválisa ebből a szempontból Karlovy Vary, a híres nyugat-csehországi fürdőváros. „Tavaly 63 ezer orosz, ukrán, kazah, azerbajdzsáni és fehérorosz utast hoztunk buszos, vonatos vagy repülőgépes útjainkkal Magyarországra, idén pedig további 15-20 százalékos növekedést várunk” – mondta Alekszander Baranov, az 1000 Út tulajdonosa. Emlékeztetett: április közepétől vasárnaponként két orosz charterjárat is közlekedik Moszkva és Sármellék között.

Már több mint ezer jegyet adtak el, ezzel hat járatuk teljesen megtelt, ezért még egy hétfői járatot is be kellett illeszteniük május utolsó hetére.

„A már jól bevezetett és pozícionált Hévíz mellett meg kell erősítenünk Sárvár, Bükfürdő és Hajdúszoboszló pozícióit. A 35 év alatti korosztálynak már nincsenek emlékeik a rendszerváltás előtti korból Magyarországgal kapcsolatban, ezért számukra az elektronikus média eszközeivel kell információkat adnunk arról, hogy Magyarország érdekes, izgalmas, mozgalmas európai célpont” – olvasható a Magyar Turizmus Zrt. 2013-as taktikai tervében. Hozzáteszik: a munkát viszont nagyban hátráltatja az Oroszország és Magyarország közötti légikapacitások szűkössége.

Nem véletlen, hogy a Wizz Air a keleti légügyi piacok irányába is nyitni kíván a jövőben. A magyar gyökerű légitársaság Budapestről az orosz, az ukrán, a török, a kaukázusi és a közel-keleti térségekbe irányuló repülések beindításán dolgozik az érintett hatóságokkal. A Wizz a magyar hatóságoktól már régen megkapta az engedélyt a moszkvai járat beindítására, de az orosz fél nem sieti el a döntést. Az útvonalon ugyanis az Aeroflot monopolhelyzetben van, és viszonylag magasan tarthatja az árait. „Az oroszok utazási szokásait jelentősen befolyásolja a fogadóországok vízumpolitikája is. A schengeni országok vonatkozásában egyre többen rendelkeznek egy évre érvényes, több alkalommal beutazásra jogosító vízummal. Az orosz vendégek a kereskedelmi szálláshelyek közül gyakorlatilag csak a szállodákat veszik igénybe magas átlagos tartózkodási idő mellett” – fogalmazott a Magyar Turizmus Zrt. Jellemző rájuk, hogy jobban szeretik elkölteni a pénzüket, mint gyűjtögetni.

Nem sajnálják a pénzt a gyógyulásra

Az orosz nagyvárosokból Moszkvából, Szentpétervárról, de Novoszibirszkből, Tyumenyből, sőt, még Vlagyivosztokból is utaznak Magyarországra egészségkúrákra. „Magyarországon értékarányos szolgáltatást kínálnak, jól képzett orvosok látják el a betegeket. Legyen az infarktus, vagy agyvérzés utáni kezelés, csípő protézis beültetése, fogyókúrás program. A német és az izraeli egészségturizmussal nehéz versenyezni, de meg kell próbálni” – mondta Aranyossy Mihály. A Magyar Turizmus Zrt. moszkvai képviseletének vezetője hozzátette: Oroszországban egyre többen kerekednek fel lakóautóval vagy sátrakkal kempingezni. Horvátországba vagy Nyugat-Európába Magyarországon keresztül vezet az útjuk, és érdeklődnek a magyarországi pihenési lehetőségek, kulturális rendezvények, fesztiválok iránt.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.