BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

SZÉP-kártya nélkül is jó volt itthon a január

TURIZMUS Főleg a budapesti városlátogatásoknak és a gyógyszállók forgalmának köszönhetően tűrhető hónapot zárt a turisztikai szakma januárban. A KSH adatai szerint a 196 ezer külföldi vendég 526 ezer éjszakát töltött el a szálláshelyeken, ez 9,8, illetve 8,3 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Rossz hír viszont, hogy a legjelentősebb küldő országokból – Németországból, Ausztriából, Oroszországból – érkezett vendégek eltöltött éjszakáinak száma csökkent, ennek főleg a balatoni régió látta kárát, de az egész Dunántúl nem lehet büszke az eredményeire. Nem túl bíztató a jövőre nézve az sem, hogy Hollandiában és Dániában is csökkenés tapasztalható a Magyarország iránt való érdeklődésben. A belföldi turizmusban gyakorlatilag stagnálás tapasztalható: a 208 ezer hazai vendég ugyan 3,1 százalékos növekedést jelent, viszont rövidebb ideig pihentek a magyarok, a 467 ezer éjszaka csak 1,4 százalékos gyarapodással örvendeztette meg a szállásadókat. Összességében a vendégek száma 6,2, a vendégéjszakáké 4,9 százalékkal emelkedett januárban. Döbbenetesen gyenge adat, hogy a belföldi vendégek januárban mindössze 51 millió forint értékben fizettek a kormány által sikersztorinak nevezett Széchenyi Pihenőkártyával. Csak összehasonlításképpen: egy évvel ezelőtt az üdülési csekk és a SZÉP-kártya együttesen 441 millió forintos forgalmat hozott a turizmusnak.

Januárban a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 33 százalékot ért el, ami megegyezik az egy évvel korábbival. A gyógyszállodák szobáinak igénybevétele átlagon felüli, 46 százalékos volt. A szálláshelyek bruttó árbevétele 3,6 százalékkal haladta meg a tavaly januárit. Az év első hónapjában összesen több mint 15 milliárd forint volt a bruttó árbevétel, ezen belül a szállásdíjbevétel 8,1 milliárd forintot tett ki. Az euró árfolyama 293,7 forint volt januárban, ami 13,7 forinttal erősebb forintot jelentett a tavaly januárival szemben. Főleg a négycsillagos szállodák kaszáltak sokat, a három-, illetve ötcsillagos házak azonban nem zártak jó hónapot. Idén a szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák számának 1,6 százalékos növekedését tűzte ki a szakma. Cél az is, hogy a hazai szállodák telítettsége a következő 3 évben ismét meghaladja az 50 százalékot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.