BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Utazás expo: hétvégére várható a roham

KIÁLLÍTÁS A berlinihez képest fantáziátlanabb látványvilággal, de viszonylag nagy érdeklődés mellett nyílt meg tegnap az Utazás 2013 nemzetközi idegenforgalmi szakkiállítás a Budapesti Vásárközpontban. Az utazni vágyók többsége vélhetően majd csak a hétvégén látogat ki a Hungexpóra, tegnap leginkább még a szakma képviselői töltötték meg a pavilonokat. Csizmadia Norbert, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a tavalyi évet áttörésnek értékelte a magyar turizmus számára, mert annak szintje elérte a válság előttit, az új országokból érkezők száma pedig emelkedett. Hozzátette: a következő európai uniós fejlesztési ciklusban a források 60 százalékát a kormány gazdaságfejlesztésre, ezen belül turizmusra kívánja fordítani.

„A vendégéjszakák számát és a bevételt tekintve is jobb eredményt ért el a turisztikai ágazat 2012-ben, mint az előző évben” – mondta a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese. Horváth Gergely hangsúlyozta: korábban a 2007-es volt a válság előtti utolsó rekord év, amit négy év múlva sikerült utolérni, majd tavaly további növekedéssel 5 százalékot sikerült rátenni az előző évi eredményre. Dinamikusan emelkedett a külföldi vendégforgalom, a kereskedelmi szálláshelyeken átlagban 8,9 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, bizonyos régiókban pedig ennél is nagyobb arányú volt a bővülés – Budapesten például 11 százalékos. „Az ágazat szereplői elsősorban a növekedés ütemének örülnek, de további ilyen hasonló mértékű emelkedésekre van szükség. Fontos lenne, hogy a külföldiek minél több időt töltsenek Magyarországon, de tudomásul kell venni, hogy változóban vannak a szokások” – fogalmazott. Az ágazat nagyon fontos része az üzleti turizmus. Ez különösen az Audi magyarországi üzemének otthont adó Győrben tölt be jelentős szerepet, ahol több mint 25 százalékos fejlődést mértek ebben a szegmensben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.