BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszteséges maradt a hazai húsipar

Értékelés A magyar húsipar teljesítménye továbbra is csökken – jelentette ki Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke. A levágott sertések száma a múlt évben mintegy 10 százalékkal csökkent, úgy becsülik, már nem érte el a 4 milliót sem. Ráadásul tovább drágult az alapanyag: az élő sertés ára tavaly átlagosan 18 százalékkal volt magasabb, mint 2011-ben.

Éder Tamás elmondta: a húsfeldolgozás, a hús- és baromfihús-készítménygyártás mérleg szerinti eredménye a rendelkezésre álló legutóbbi, 2011. évi adatok szerint 7 milliárd forint körüli veszteség volt. A szakember valószínűsítette, hogy a húsipari cégek eredménye 2012-ben sem lett jobb ennél. Az sem kedvező jel, hogy a külkereskedelemben tovább emelkedett az alapanyagkivitel, míg a drágább feldolgozott termékek exportja mennyiségben csökkent, értékben pedig stagnált. Az élősertésexport 2012 január-októberben 22-23 milliárd forint körül alakult (egy évvel korábban 15 milliárd), a behozatal 20-ról 17-18 milliárdra esett. A sertéshús-kivitel 81-82 milliárd forintot tett ki, hasonlóan a behozatalhoz. Míg az export szintje stagnált, az import egy évvel korábban nem érte el a 60 milliárdot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.