BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Angol és olasz városnézők segítettek

Főleg a budapesti városlátogatásoknak köszönhetően tűrhető hónapot zárt a turisztikai szakma februárban. A KSH adatai szerint a 196 ezer külföldi vendég 489 ezer éjszakát töltött el a szálláshelyeken, ez 17,9 illetve 12,9 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Rossz hír viszont, hogy a legjelentősebb küldő országokból – Németországból, Oroszországból – érkezett vendégek eltöltött éjszakáinak száma csökkent, ennek főleg a balatoni régió látta kárát. Bíztató viszont a jövőre nézve, hogy az Egyesült Királyságban és Olaszországban is jelentős növekedés tapasztalható a Magyarország iránt való érdeklődésben. A belföldi turizmusban is enyhe élénkülés tapasztalható: a 230 ezer hazai vendég ugyan 6,5 százalékos növekedést jelent, viszont rövidebb ideig pihentek a magyarok, a 499 ezer éjszaka csak 4 százalékos gyarapodással örvendeztette meg a szállásadókat. Összességében a vendégek száma 8,2, a vendégéjszakáké 11,4 százalékkal emelkedett februárban. Elfogadható adat, hogy a belföldi vendégek februárban már 649 millió forint értékben fizettek a kormány által sikersztorinak nevezett Széchenyi Pihenőkártyával. A működő 2058 szálláshely közül már 1419 fogadott el ilyen kártyát.

Februárban a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 37 százalékos volt, ami 3 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. A gyógyszállodák szobáinak igénybevétele átlagon felüli, 51,5 százalékos volt. A szálláshelyek bruttó árbevétele 15 milliárd forint volt, 4,8 százalékkal haladta meg a tavaly februárit. Ezen belül a szállásdíjbevétel 7,2 milliárd forintot tett ki. Az euró árfolyama 293 forinton állt januárban, ami 2 forinttal gyengébb forintot jelentett a tavalyival szemben. Főleg a négycsillagos szállodák kaszáltak sokat, a három-, illetve ötcsillagos házak nem zártak jó hónapot. Idén a szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák számának 1,6 százalékos növekedését tűzte ki a szakma. Cél az is, hogy a hazai szállodák telítettsége a következő 3 évben ismét meghaladja az 50 százalékot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.