BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Erzsébet" kezeli az állami vagyont

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. által kiadott tájékoztatás szerint az MNV Zrt. 17 állami tulajdonú üdülőingatlant adott át az Erzsébet Szállodák, Táborok és Vendégházak (ESZTV) Nonprofit Kft. részére. Közülük 12 üdülő esetében a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH) volt a vagyonkezelő. Ide tartozik többek között az alsóörsi, a balatongyöröki, balatonőszödi, lovasberényi, siófoki, soproni és tihanyi Erzsébet Szálloda.

A balatonőszödi szálloda teljes befogadóképessége 232 fő. A vendégeket 56 lakosztály várja, kilátással a Balatonra, melyek akár 16 ember elszállásolására is alkalmasak. A balatongyöröki neobarokk szálloda pedig a vízparttól 150 méterre fekszik egy árnyas parkban, amelyben 20 teraszos bungaló áll. A fentieken túl további négy zánkai gyermekvárosi létesítményt adott át az MNV Zrt. az Erzsébet-program részére.

„A KIH-től vagyonkezelési szerződésének részleges megszüntetése keretében mintegy 4,5 milliárd forint nyilvántartási értékű, összesen 12 darab üdülőegységet és 170 millió forintnyi ingóságot adott vagyonkezelésbe az ESZTV Kft. részére az MNV Zrt. Szintén ez év márciusban a fonyódligeti Erzsébet gyermektábor, valamint az ahhoz tartozó ingóságok is az ESZTV Kft-hez kerültek” – közölte az MNV. Hozzátették: valamennyi állami tulajdonú üdülőingatlanon jelentős – több százmillió forintos nagyságrendű – értéknövelő beruházást tervez a vagyonkezelő annak érdekében, hogy az Erzsébet program céljait minél magasabb színvonalon biztosítsa.

„Abból a 365 ingatlanból, amelyek a rendszerváltást követően a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) gondozásába kerültek, már egy sem képezi az Alapítvány tulajdonát. Az Alapítvány célja az üdülőingatlanok visszaszerzése, hogy azok ismét állami tulajdonban a közjót szolgálják” – közölte a Világgazdasággal az MNÜA.

Emlékeztettek: az alapítványt több mint húsz éve azzal a céllal hozta létre a kormány és hat szakszervezeti konföderáció, hogy az abba apportált üdülőingatlanokkal biztosítsák a munkavállalók és családjaik, nyugdíjasok és más önálló jövedelemmel nem rendelkezők kedvezményes üdülését. Az MNV Zrt. által átadott ingatlanok a 2012-ben is fogadták az Erzsébet-program résztvevőit, mert tavaly ezeknek az ingatlanoknak üzemeltetője az ESZTV volt. A MNÜA által idén kiírt pályázatok induló keretösszege 2,5 milliárd forint. Ebből 1,1 milliárd forint értékben szociális üdülési pályázatok, továbbá 1,4 milliárd forint értékben elsősorban gyermekek számára meghirdetett általános és tematikus táborok, valamint tavaszi és őszi kirándulásokat írtak ki. „A nagycsaládosok és a nyugdíjasok részére kiírt pályázatok egy hónap alatt teljesen beteltek, ezért a tavalyi Üdülési Csekkek idei maradványából 498 millió forinttal felemeltük a keretösszeget” – közölte az MNÜA.

Zánka: 15 éves bérlet

Még 2013 februárjában az MNV Zrt. Igazgatósága jóváhagyta azt a bérleti szerződést, amely szerint a Zánka – Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. a vagyonkezelésében lévő Zánka, gyermekváros ingatlanon 4 darab létesítményt és az azokat körülvevő zöldövezetet bocsátotta az Erzsébet Program részére. A bérlemény épületei 8180 négyzetméteren találhatóak, különálló, nyári épületekként funkcionálnak, mindösszesen 3808 négyzetméter alapterületen 896 fő befogadására alkalmasak és 15 évre kerülnek az Erzsébet Vagyonkezelő Kft.-hez.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.