BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rezsiszámla: jól jár, aki nagy tételben vásárol

Szállodák Egyelőre még nem teljesen igaz ez az elemzői tétel: a lakossági rezsidíjcsökkentést a hazai vállalati szektor fizetheti majd meg. A Világgazdaság által megkérdezett szállodák között például nagyjából fele-fele arányban oszlanak meg a tapasztalatok. „Én éves fix áron vásárolom az áramot, éppen most írtam ki a 2014 áprilisáig szóló tendert és úgy látom, hogy kedvezőbb árat fogok kapni, mint tavaly” – mondta lapunknak Hoffmann Henrik siófoki szállodatulajdonos. A zalakarosi, négycsillagos Aphrodite Hotel szerint azonban magasabb lett a rezsiszámla. „Mintegy 5 százalékkal nőtt az áram beszerzési ára, ezért egyre inkább átállunk alternatív megoldásokra, mint a napkollektor és a hőszivattyú” – fogalmazott Virágné Bálint Mária szállodaigazgató.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének még nincsenek összesített adatai, de a hazai szállodaipar 2007-2012 közötti helyzetét értékelő jelentésükből kiderül: az üzemeltetési költségek egyes tételeknél 20–30 százalékkal, vagy azt meghaladó mértékben nőttek. „Például az üzemelési költségek között jelentős szerepet játszó elektromos áram és gáz egységára 5 év alatt 20,3, illetve 20,2 százalékkal emelkedett a piaci liberalizáció ellenére egy szállodákat főleg Budapesten üzemeltető nagyvállalat esetében. Ugyanennél a vállalatnál a víz- és csatornadíjak 49,9 százalékkal nőttek” – olvasható a dokumentumban. Hozzátették: egy döntően vidéken szállodákkal rendelkező nagyvállalatnál 2007 és 2012 között az áramnál 17, a gáznál 63, a víznél 30, csatornánál 32, termálvíznél 94 százalékos növekedés tapasztalható. Szerintük az önálló szállodák helyzete rosszabb, mivel nem tudnak a nagy tételben vásárolni. Az üzemeltetők költségcsökkentő intézkedésekkel próbálták, próbálják mindezt ellensúlyozni. Ez az alkalmazottak számának csökkentését, a szolgáltatások körének szűkítését, olcsóbb alap és nyersanyagok beszerzését, a felújítások elhalasztását jelenti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.