BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyar szállodák a leggyengébben teljesítenek a régióban

Miközben világszinten már stabil növekedést produkál a turizmus, a hazai szállodák még mindig a leggyengébben teljesítenek a régióban

Most már ki lehet jelenteni, hogy a világban talán a turizmus az egyetlen iparág, amely már egyértelműen túl van a válságon. A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) statisztikák szerint 2013 első két hónapjában az adatot szolgáltató országok zöme a nemzetközi turistaérkezések számának növekedéséről számolt be, így világszinten az átlagos növekedési ütem 3,6 százalék volt. Várhatóan egész évben átlagosan ez az ütem marad, Európa esetében viszont csak 2-3 százalék közötti növekedésre számítanak a szakértők. Ez újabb rekordokhoz vezethet, hiszen már tavaly is egymilliárd turistaérkezést regisztráltak a világon. A régiók közül Ázsia és a Csendes-óceáni térség, valamint Afrika mutatta a legnagyobb növekedést 2011-hez viszonyítva. Egyedül a Közel-Keleten mértek mintegy 5 százalékos csökkenést. Európa még mindig vonzó: itt regisztrálták a nemzetközi érkezések körülbelül felét.

A világ nemzetközi turisztikai bevételei – az előzetes becslések szerint – 1075 milliárd dollárt (837 milliárd eurót) tettek ki, ami reálértéken 4,1 százalékkal több bevételt jelent 2011-hez képest. A legnagyobb növekedés Amerikában volt tapasztalható, amit Ázsia és a Csendes-óceáni térség követett. A turisztikai kiadások alapján kialakult sorrendben lényeges változás, hogy 2012-ben – a korábbi 3. helyről előre lépve – Kína vette át a vezetést, a 2. helyen Németország, a 3. helyen az Amerikai Egyesült Államok áll. A két legnagyobb feltörekvő küldőpiac, Kína és Oroszország esetében 40,5, illetve 30,1 százalékos növekedést regisztráltak a turisztikai kiadásokban.

„A gazdasági nehézségek ellenére 3,8 százalékkal bővült 2012-ben az európai turizmus a Tourism Economics adatai szerint, és 2013-ra további, ám csökkenő ütemű növekedést várnak” – közölte lapunkkal a Magyar Turizmus (MT) Zrt. A pozitív tendencia mögött – a gazdasági klímának megfelelő fogyasztói trendekkel összhangban – elsősorban az erősödő régión belüli forgalom áll. „A 2013-ra vonatkozó első európai turisztikai statisztikai adatok szerint is a kedvezőbb árú és közelebbi desztinációk, illetve a belföldi turizmus népszerűsége növekszik” – fogalmazott a nemzeti marketingszervezet. Az Európai Turisztikai Bizottság szerint rövid távon az intenzívebbé váló európai promóció és a gyenge euró, hosszabb távon pedig az adócsökkentések és a vízumeljárások egyszerűsítése teheti még vonzóbb úti céllá Európát a tengerentúli piacokon.
Magyarországon idén a szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák számának 1,6 százalékos növekedését tűzte ki a szakma. Cél az is, hogy a hazai szállodák telítettsége a következő 3 évben ismét meghaladja az 50 százalékot. „A magyarországi szállodák teljesítménye Közép-Kelet Európában – a vizsgált 5 ország között – 2013 január–március hónapokban továbbra is a leggyengébb volt” – olvasható a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének negyedéves riportjában. Szerintük feltűnő, hogy a bár a vendégéjszakák száma a budapesti szállodákban az év első három hónapjában az országos növekedés mértékét meghaladta, s az átlagos szobafoglaltság is nagyobb mértékben nőtt annál, ennek ellenére a fővárosi hotelek bruttó átlag szobaára 1,6 százalékkal alacsonyabb volt a bázisnál. Úgy látják, hogy Budapesten tovább folytatódott a Malév 2012 februári csődje következtében kialakult tendencia, ami a vendégösszetételben bekövetkezett változás – a szabadidős, kevesebbet költő turisták részarányának növekedése – következtében az alacsonyabb kategóriájú szállodák iránti kereslet erősödésével, a felső kategóriás szállodák iránti kereslet csökkenésével jár.

Középmezőnyben a magyar főváros

Budapest a 18. helyet foglalja el Európa leglátogatottabb városai rangsorában, Közép-Európában pedig csak Bécs és Prága előzi meg a sorrendben a MasterCard felmérése szerint. A világ többi kontinensének városaival összevetve Budapest 132-ből a 46. helyezést érte el. A felmérés szerint Budapest 2012-ben 2,3 millió látogatót fogadott, akik összesen 1,3 milliárd dollárt hagytak az üzletekben, éttermekben és szállásadóknál. Idén várhatóan Bangkok lesz a legkedveltebb város az utazók körében, mögötte mindössze huszonötezer látogatóval lemaradva második a tavalyi listát vezető brit főváros, London. Ezt követően sorrendben Párizs, Szingapúr és New York következik.

Az ázsiai-csendes-óceáni régió növekvő népszerűségét pontosan jelzi, hogy a rangsorolt 132 városból 32 ebben a térségben található. Bangkokot Szingapúr, Kuala Lumpur, Hongkong, Szöul, Sanghaj és Tokió követi a régiós listán.

Az ázsiai-csendes-óceáni régió növekvő népszerűségét pontosan jelzi, hogy a rangsorolt 132 városból 32 ebben a térségben található. Bangkokot Szingapúr, Kuala Lumpur, Hongkong, Szöul, Sanghaj és Tokió követi a régiós listán. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.