BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gibraltár: szikla a tenger szélén

Minek mész te Gibraltárba? – kérdezte a malagai szálloda tulajdonosa. Úgysem találsz ott semmi látnivalót. Nem több, mint egy nagy darab szikla, majmokkal a tetején. Azért évente hatmillió turista kíváncsi erre

Európában valóban szokatlan látványnak számítanak a szabadban ide-oda ugrándozó, mindenhova beszemtelenkedő majmok. Spanyolországból átlépve a határt egészen más világba csöppenünk.

„Very British” Gibraltár 1713 óta Nagy-Britanniához tartozik, és ma is „nagyon brit”. A hat négyzetkilométeres területen 27 ezren laknak, ám eközben évente hatmillió turista kerresi fel. A legfőbb látnivaló maga a kilátás: drótkötélpálya vezet az Upper Rock rezervátumhoz. Gibraltáron él Európa egyetlen vadon élő majomfaja, a berber majom. A legenda szerint ha a majmok valaha elhagyják Gibraltárt, a brit uralomnak is vége szakad.

Ha Gibraltár tényleg csak egy szikla lenne, nem harcoltak volna érte évszázadokon át mórok, hollandok, spanyolok, angolok. A hatmillió látogató legtöbbét az olcsó bevásárlási lehetőség vonzza. A Costa del Solon élő britek sokszor átrándulnak „hazai levegőt” szívni, és feltankolni brit sajtokból, kekszekből, és persze italokból, cigarettából. Utóbbiak a spanyolokat is vonzzák, de Marokkóból is átjárnak komppal a készletek feltöltésére. A megérkezés a legkalandosabb. Akárhogyan is történik: gyalogosan, kocsival vagy kirándulóbusszal – ugyanis mindenképpen keresztezni kell a repülőtér kifutópályáját. Le- és felszálláskor természetesen a repülőgépnek van elsőbbsége, így akár egy órát is rostokolhatunk a belépésre várakozva. Az autósok két dolgot szoktak megbánni: ha leteszik a kocsit La Lineában, a határ spanyol oldalán, meg azt, ha nem. Minden útikönyv azt tanácsolja, ne hajtsunk be Gibraltárba a zsúfolt utak és a parkolók hiánya miatt. Bárhol is hagyjuk az autót, mindenütt fizetni kell, és koránt sincs olyan közel a városközpont, pláne a kabinos felvonó, mint azt sokan gondolják.

A szikla A város központjának a Kazamaták tere nevezhető. A tér a puha mészkősziklákba vájt kazamatákról kapta a nevét, melyek pinceként, raktárként, kórházként szolgáltak. A szikla állítólag úgy keresztül van fúrva, mint egy ementáli sajt; tény, barlangokat épp eleget látni. A majmokkal jobb vigyázni, kikapják az ember kezéből a táskát, és még a napszemüvegünket is leveszik!

Egy kis shopping A városban néhány 19. századi épületet, ágyút nézhetünk meg, majd irány a főutca, ahol üzlet üzlet hátán sorakozik. A polcok finom párlatoktól és illatos szivaroktól roskadoznak. Olcsó tömegárura csak az utcai bódékban lelni. Mindenki angolul beszél, fonttal fizetünk, a legendásan rossz angol konyha fogásait kínálják a tipikus pubok. Akár Angliában is érezhetnénk magunkat, ha nem lenne párás meleg, ha nem pálmák szegélyeznék az utcát, és ha nem jobboldali lenne a közlekedés.

Zeusz fiának legendája és a tenger alatti alagút

Az ókorban úgy tartották, Herkules egyik oszlopa ez a 426 méter magas, impozáns szikla, a másik vele szemben, Afrikában áll. Az akkor ismert világ szélének tartották, „non plus ultra” – ennél ne tovább!

A legenda szerint Herkulesnek, Zeusz emberfeletti erejű fiának meg kellett volna másznia az Atlaszt, de úgy vélte, egyszerűbb puszta kézzel szétnyitni a hegyet. Így alakította ki a Gibraltári-szorost, amely összeköti az Atlanti óceánt a Földközi-tengerrel. Egyesek szerint a két hegyet, a gibraltári sziklát és a marokkói Jebel Musát a tenger alatt titkos alagút köti össze, és a Gibraltáron élő majmok ezen keresztül jutottak Afrikából Európába.

A világháború alatt a megfogyatkozott majompopulációt Churchill elnök utasítására jelentősen megnövelték.





A legenda szerint Herkulesnek, Zeusz emberfeletti erejű fiának meg kellett volna másznia az Atlaszt, de úgy vélte, egyszerűbb puszta kézzel szétnyitni a hegyet. Így alakította ki a Gibraltári-szorost, amely összeköti az Atlanti óceánt a Földközi-tengerrel. Egyesek szerint a két hegyet, a gibraltári sziklát és a marokkói Jebel Musát a tenger alatt titkos alagút köti össze, és a Gibraltáron élő majmok ezen keresztül jutottak Afrikából Európába.

A világháború alatt a megfogyatkozott majompopulációt Churchill elnök utasítására jelentősen megnövelték. Egynapos kiruccanás Sokan Spanyolországban járva „ugornak át” Gibraltárba. Érdemes Malagában egynapos kirándulásra befizetni. Nem drágább, mint a helyi buszjárat, viszont sokkal kényelmesebb (az árak: 28 €, sziklatúrával 41€, delfintúrával 48 €).

Gibraltárban vám- és adómentes a dohány és az alkohol, úgy kétharmaddal olcsóbb, mint a spanyoloknál vagy nálunk. Olcsóbbak a műszaki cikkek, az órák és az arany is. De Gibraltárból kivinni csak 1 liter tömény szeszt és maximum 2 karton cigarettát lehet. Tippek, információk Megközelítés: fapados repülővel Malagáig (oda-vissza akár 7800 Ft-tól + illetékek)

Útlevél vagy személyi feltétlenül kell!

Pénznem: gibraltári font (sehol máshol nem

fogadják el), általános az angol font is, az euró is

Árszínvonal: drágább a spanyolországinál

(főétel 7–10 font, sör 1,50–2 font).-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.