BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mesterdalnokok-premier és dalkülönlegességek a Budapesti Wagner-napok műsorán

A nyár eleje immár nyolcadik éve hagyományosan Wagner jegyében telik a Művészetek Palotájában: a legnevesebb Wagner-szólisták érkeznek Budapestre, hogy fellépjenek a „Duna-parti kis Bayreuthon”. A Fischer Ádám által megálmodott és életre hívott Wagner-ünnepen a világhírű énekesek mellett idén az MR Szimfonikusok és az Operaház zenekara játszik, a karmesteri dobogón a művészeti vezető Fischer Ádám és Vajda Gergely áll majd. A német operafejedelem születésének kétszázadik évfordulóján hét operaelőadás, a Müpa Stúdió három Wagner-dokumentumfilmje, valamint a mester dalkölteményei hallhatóak június 8. és 23. között.

A nürnbergi mesterdalnokok június 8-i premierje több szempontból is érdekes lesz: nem csupán a Budapesti Wagner-napokon csendül fel először Wagner egyetlen vígoperája, de az est karmestere, Fischer Ádám is első ízben vezényli a művet. Az opera főbb szerepeiben Annette Dasch, James Rutherford, Eric F. Halfvarson, Bo Skovhus és Klaus Florian Vogt hallható. Az előadás rendezője, díszlet- és jelmeztervezője összeszokott csapatot alkot, hiszen Michael Schulz, Dirk Becker és Renée Listerdal együtt dolgozott a Weimarban színre állított, majd DVD-n is kiadott teljes Ring-tetralógián, amelyet a közönség és a kritika egyaránt nagy lelkesedéssel fogadott.

(A nürnbergi mesterdalnokok további előadásai június 15-én és 23-án láthatóak.) Ismét a fesztivál programjának részét alkotja a korábbi években már színre vitt, sikert aratott és figyelemre méltó nemzetközi reputációt kivívott, Marton László által rendezett Lohengrin (június 9-én és 16-án), és a minden alkalommal óriási sikert arató Parsifal (június 14-én és 22-én). A Mesterdalnokok premierjéhez kapcsolódik az idei év másik újdonsága: A nürnbergi mesterdalnokok bemutatóját követően adják át első ízben a kritikusok munkájának elismeréseként alapított Hans Sachs-díjat, amelyet a Művészetek Palotája alapított azzal a céllal, hogy hangsúlyozza a minőségi zenekritika fontosságát, és elősegítse minél szélesebb körű elterjedését. Az idei Budapesti Wagner-napok kiemelkedő színfoltja az a június 21-i dalest, amelyen Szabóki Tünde, Wiedemann Bernadett, Kovácsházi István és Sebestyén Miklós énekel.

A Wagner, a dalköltő – Richard Wagner összes dala című esten a komponista összes dala elhangzik majd, az előadást Kovács Sándor műsorvezető magyarázata teszi teljessé – a népszerű zenetörténészre nagy szükség is lesz, hiszen ezekről a művekről a nagyközönség szinte semmit nem tud.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.