BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nézzük csak meg, van-e garancia kuponos akcióra

Újabb figyelmeztetést adott ki a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) a napokban: gyakori, hogy az utazók a több tízezer forintért megvásárolt – sokszor akciós utakat, stb. hirdető – kupont később nem tudják felhasználni. Több portál, így a pénzcentrum is emlékeztet: a fogyasztó megveszi a kupont például interneten, amely arra jogosítja őt, hogy egy másik vállalkozás termékét vagy szolgáltatását jelentős kedvezménnyel vegye igénybe vagy vásárolja meg. A kínálatban olyan szolgáltatások szerepelnek, mint az akciós wellness hétvége, az egészségügyi, szépségápolási szolgáltatások.

A fogyasztóvédők szerint a problémák egyik forrása, hogy a kuponos vállalkozások általános szerződési feltételeikben általában kizárják vagy korlátozzák felelősségüket akkor, ha az ígért szolgáltatást a fogyasztó végül mégsem tudja igénybe venni a harmadik fél (például a szálloda) magatartása miatt.

A FEOSZ ezért azt javasolja, hogy részletesen olvassuk át a szerződés feltételeit. Ezekből ugyanis megtudhatjuk, hogy például vállal-e bármilyen garanciát a harmadik fél hibás teljesítése esetére. A fogyasztók ezt ellenőrizhetik a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal internetes honlapján is, ahol az utazási vállalkozások listája mellett megtalálják azon utazásszervezők és -közvetítők jegyzékét is, amelyeket jogerősen egy évre eltiltottak. Ha tehát a kupon tárgya kedvezményes áron nyújtott utazási szolgáltatás és a rajta feltüntetett vállalkozás netán nem szerepel az engedéllyel rendelkező turisztikai-utazási szolgáltatók listájában, akkor ne kössünk vele szerződést.

Fontos: az interneten kupont vásárló fogyasztók az átvételtől számított 8 munkanapon belül indokolás nélkül elállhatnak a szerződéstől, ez esetben pedig az online kifizetett vételár visszajár a részükre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.