BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elvarázsol a hammam világa

Sokan szeretnek itthon pihenni. Ami nem csoda, hiszen a hazai gyógyvizek, természeti csodák és turisztikai látnivalók tökéletesek arra, hogy a mindennapokban megfáradt ember lelke kisimuljon és feltöltődjön

Aki itthon szeretné átélni Marokkó hangulatát, annak nem kell a távoli országba elutaznia, sem úti filmekkel és fotóalbumokkal beérnie, hiszen Egerszalókon felépült egy egész komplexum, amely hitelesen megidézi az észak-afrikai ország különleges atmoszféráját.

Fürdőház tárulj! Az Észak-afrikai fürdőház és az Arab udvar páratlan külsővel, izgalmas belsővel várja vendégeit, különleges masszázsrituáléival megtisztít, felfrissít és elvarázsol. Az Arab udvaron sós vizes úszómedence és kényelmes kerti bútorokkal felszerelt, zárt napozóudvar található.

A vendég valóban úgy érzi, Marokkóba érkezik, amikor az udvarra belép. A Mór fürdőházban élménymedence, kupolás masszázsmedence és igazi afrikai hammam található. Emellett szauna, infra- és fénykabin is van a fürdőházban. Belsőépítészeti megoldása folytán élményszerűek a medencék, az egymásból nyíló gőzkamrák, a taposó jégkamra, az afrikai aroma- és masszázskamra.

Különleges a hammam masszázs A Hammam-masszázs és az Észak-afrikai fürdőház nyújtotta lehetőségek, a legkülönbözőbb tradicionális krémek és olajok jótékony hatása és a keleti relaxáció egyszerre kényezteti a testet és a lelket. Az igazi török hammam több helyiségből áll, ahol a szervezetet fokozatosan szoktatják hozzá a meleghez. Több helyiségen áthaladva egyre beljebb jutunk, és egyre melegebb termek követik egymást. A hammam két lépésből áll: külső és belső megtisztulásból, amit Marokkóban rituális megtisztulásnak neveznek, hiszen 1200 éves a test fürdőkultúrája. A külső megtisztulást afrikai rituálé szerint kezdik. Méregtelenítik, felhevítik a bőrt, és extra szűz olivából készült fekete szappannal átdörzsölik. Ez a módszer a bőrt selymessé teszi.

A lélek után a gyomor... A marokkói konyha választéka talán a leggazdagabb, és ételeinek az elkészítése a legmunkaigényesebb és a legtöbb fantáziát igényli egész Észak-Afrikában. Hatással volt rá a spanyol, a francia és a szenegáli konyha. A marokkói konyha fénykora az arab hódítások idejére nyúlik vissza. A mai marokkói konyha „a földművesek konyhája”. Az országban egész évben meleg van, az oázisokban, és a hegyek lábainál megművelt földeken sok gyümölcsöt és zöldséget termesztenek, a tenger pedig halban gazdag.

A marokkóiak nagyon vendégszeretők, ezért, ha valakit meghívnak ebédre vagy vacsorára, biztos lehet abban, hogy legalább tízféle fogást kell végigkóstolnia, mert alapszabály, hogy a vendéget bőségesen meg kell vendégelni. Így van ez az egerszalóki komplexumban is. Jellemző az édes és a sós ízek együttes használata. Például a párolt húshoz gyümölcs vagy egyéb félédes szószt, köretet tálalnak. Mind a húsételeket, mind pedig a kuszkusz féléket szárított gyümölcsökkel, rózsavízzel vagy narancsvirág-vízzel ízesítik.

A legtöbb ételhez a marokkói konyha sokféle fűszert használ. Például négyféle különböző ízű és erősségű őrölt paprikát, majoránnát, őrölt köményt- és koriandermagot, fahéjat, szegfűszeget, szurokfüvet és cayenne-i borsot, sáfrányt, gyömbért és petrezselymet.

Ezeregyéjszaka-élmény

Az egerszalóki Mesés Shiraz Hotel falai között minden megtalálható, ami csak az arab éjszakákról eszünkbe juthat. Fürdő, hammam, vízipipa, mindent belengő finom fűszerillat, éjszaka nyíló virágok, marokkói ételek… Mindez a fenyegető fertőzések, az azt megelőző védőoltások és a sokak számára mumusnak számító repülés nélkül!






l Cayenne-i bors Fájdalomcsillapító, koleszterinszint csökkentő, serkenti az anyagcserét is.

l Gyömbér Gyulladáscsökkentő, görcsoldó, gyomorerősítő étvágyjavító. Enyhíti az ízületi fájdalmakat, meghűlést.

l Szurokfű emésztést javító, étvágyfokozó, általános melegítő, hevítő vértisztító, izzasztó, enyhe fertőtlenítő, szélhajtó, görcsoldó, idegerősítő és nyugtató, hurutoldó, huruteltávolító, köptető hatású. Shishával zárni a napot A vízipipát állítólag a pigmeusok Afrikában már jóval Kolumbusz előtt használták. Az arab világban ma is rendkívül népszerű, ott shisha néven illetik. Először feltöltik a tartályt folyadékkal, ügyelve, nehogy túl sok víz legyen benne. Víz helyett néha más folyadékot, például alkoholt (is) töltenek a tartályba.

A pipafejbe szétnyomkodott, szétpréselt dohányt vagy egyéb aromát tömnek és lyukacsos alufóliával vagy fém tartókonzollal letakarják. Ez után izzó szén darabot helyeznek az alufóliára vagy a konzolra. Ezután intenzíven, nem túl nagy, de erős, határozott szívásokkal felizzítják a dohányt, hogy füst jöjjön a csőből. Ügyelnek arra, hogy a dohány nehogy meggyulladjon, mert az keserű füstöt eredményez és kaparja a torkot.

A parazsat folyamatosan életben tartják, alkalmanként cserélik, mert az íz csak ily módon érezhető egyenletesen. A vízipipát lassan szívják. Füstje hűvös, hosszú csőrendszerben és vízben megszűrődik, így kevesebb nikotin és egyéb kártékony anyag kerül a szervezetbe, mint a dohányzás hagyományos formájánál.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.