BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hajóroncsok szennyezik a tengeri élővilágot

Egy, a Természetvédelmi Világalap (WWF) megbízásából készült tanulmány szerint az óceánjárók száma 15 év alatt 85 ezerről 105 ezerre növekedett. Jóllehet a hajókat érő balesetek mindent összevetve csökkentek, mégis, ezek közül több a környezetvédelmi szempontból kiemelt térségekben következett be.

A Dél-kínai-tengeren és az Indiai-óceán keleti részében 239 hajó süllyedt el 1999 óta. Ebben a régióban húzódik a Föld legváltozatosabb tengeri élővilágát rejtő Korall-háromszög: az 5,4 millió négyzetkilométeres területen az ismert korallépítő fajok háromnegyede megtalálható. Hasonlóképpen balesetveszélyes körzet a Földközi-tenger keleti fele, a Fekete- és az Északi-tenger, és a Brit-szigetek körüli vizek. A hajók környezetvédelmi szempontból egyre kockázatosabb útvonalakon közlekednek. A kutatók felhívják a figyelmet, a klímaváltozásokat felvázoló modellek a tengeri viharok számának és intenzitásának az emelkedését jósolják. Ami károsan hathat a hajók és a hajózás, a tengeri környezet biztonságára is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.