BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

London Bond és a divat városa

Soha nem illették csillogó jelzőkkel, mint Párizst vagy Rómát. Ködösnek, szürkének, unalmas nagyvárosnak véltem. Egy néhány napos kirándulás azonban alaposan megváltoztatta a véleményemet

Hamar rádöbbentem, hogy egy rövid látogatás során pontos terv nélkül nem boldogulok a londoni látványosságok között. Térképen jelöltem be az útvonalakat, mely nevezetességeket találom viszonylag közel egymáshoz. A Westminster környéke a legmegfelelőbb egy kezdő turistának. A londoni metrónak – vagy ahogyan mondják, az undergroundnak – van is egy Westminster elnevezésű megállója. Hát akkor kezdődött itt az ismerkedés.

Big Bentől a Buckingham Palotáig A metró feljáróval szemben máris a Big Ben emelkedett fölém. A Temze keleti partján magasodik, és éppen a Big Benről készített fotóm sarkában ott van London Szeme is, a hatalmas óriáskerék. A viszonylag új látványosság iránt óriási az érdeklődés, csak 2002 óta több mint 8 millió ember ült fel rá.

A Big Bent elhagyva, térképem szerint a közeli St. James’s Park elvisz a Buckhingam Palotáig. A parkban nyugágyakon pihennek meg az arra járók. Kicsit olyan, mint egy jól megrendezett filmjelenet: kisfiú eteti az ölébe mászó mókust, fekete hattyúk játszanak galambokkal, a nap sugarai éppen tökéletes szögben világítják meg a vizet, és már látszik a Buckingham Palota aranyszobra is, a Viktória emlékmű. A Buckingham Palota – Buck House-nak is becézik a londoniak – a királynő „munkahelye”, és lakhelye is egyben. A turistákat azonban a piros zubbonyos őrök vonzzák. A turisták hagyományosan sportot űznek abból, hogy megnevettessenek egy őrt. Ez azonban lehetetlen.

A palota megtekintése után London egyik legnagyobb parkja, a Hyde park mellett sétálok el. A 140 hektáros terület ma már inkább a hatalmas koncertekről híres, mint amilyen az 1969-es The Rolling Stones, és az 1976-os Queen buli volt. De csak súrolom a park szélét, a Mayfairre tartok ugyanis, ahol életre kel a divat.

Divatházak Hollywoodja A világhírű divatházak egytől-egyig megtalálhatóak a Mayfair környékén. Mint Anglia híres titkosügynökének, Bond a neve annak az utcának is, ahol javarészt csak nőket láttam, férfiak legfeljebb a biztonsági őrök. Az Old Bond és Bond Street Louis Vuittontól, Ralf Laurenttől és Chaneltől volt hangos. Ezek nem puszta üzletek, a Burberrynek egy egész üzletkomplexuma található itt. Nem volt egyszerű kikászálódnom a divat-Hollywood utcáiból, lenyűgöztek a gondosan megtervezett kirakatok. A Bond Street beletorkollik a szintén híres bevásárlóutcába, az Oxford Streetbe. Itt már az átlagemberek ruhaboltjai találhatóak, többek között sokak kedvence, a Top Shop is. Én is betértem néhány percre. Egészen pontosan tíz percre. Kíváncsi voltam, miért olyan közkedvelt ez az áruház.

Utóbb magam sem értettem, hogyan voltam képes tíz perc leforgása alatt két hatalmas Top Shopos papírtáskát megrakni, de hiába, a két karomon csüngő szatyorrral voltam kénytelen a városnézést folytatni. Megértettem, hogy a londoni nők miért olyan divatőrültek: Londonban ugyanis lehetetlen nem vásárolni. Az egész Oxford Street hasonló kihívásokkal teli, közben az úttesten egymást érik a piros, emeletes buszok, hagyományos, lakályos londoni taxik. Bár igazából keveset láthattam a városból, nálam a Mayfair nyerte el a legszebb negyed címét.

Teát tejjel, Jamie Olivert chillivel Mit csinál egy gasztro-turista Londonban? A délutáni órákban érkeztem a városba, egy könnyű, angol szendvics tökéletes uzsonnának tűnt. Szinte minden sarkon találhatóak kisebb szendvicsezők a városban. Háromszög alakú klubszendvicsek, bőségesen megtöltve finomságokkal. Fekete teámba tejet kértem, ezt a különös angol szokást mindenképpen ki akartam próbálni.

Aki szeret különleges környezetben vacsorázni, annak az Oxo Towert ajánlanám. A város fölé épült a Temze keleti partjára, közel a Tower hídhoz. Az épület tetején lévő étteremből pazar kilátás nyílik az éjszakai Londonra. Az ételek alapjait zöldségek adják, érdemes kipróbálni egy steaket, véresen, nem átsütve. És ha süteményről van szó, a Panna Cotta a legjobb választás.

Sztárséfje a városnak, a világhírű Jamie Oliver. A még mindig fiatal szakácsnak számos műsora van a televízióban, több könyve is megjelent, Londonban a Jamie’s Italian éttermét látogattam meg a Westfield Shopping Centerben. Mindenki készüljön fel lelkileg, hogy ezek az ételek igen csípősek, a chili ugyanis Jamie egyik kedvenc alapanyaga.

Jó, ha tudja

Utazás: leginkább repülővel érdemes, de a szupergyors vonatok és a csalagút révén ma már a földön is elég gyorsan el lehet jutni Londonba

Repülőjegy ára: 6000 Ft-tól 50 000 Ft-ig

Pénznem: angol font, 1 GBP nagyjából 345 Ft

Államforma: királyság

London látványosságai: Big Ben, Westminster Apátság, Buckhingham Palota, Hyde Park, Tower híd, Globe Színház

Ismert bevásárlóutcák: Oxford Street, Regent Street

Repülőjegy ára: 6000 Ft-tól 50 000 Ft-ig

Pénznem: angol font, 1 GBP nagyjából 345 Ft

Államforma: királyság

London látványosságai: Big Ben, Westminster Apátság, Buckhingham Palota, Hyde Park, Tower híd, Globe Színház

Ismert bevásárlóutcák: Oxford Street, Regent Street-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.