BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyon gyenge lett az április a turizmusban

Igen gyenge hónapot zárt a turizmus áprilisban a KSH adatai szerint: a külföldi vendégek száma 3, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Még drasztikusabb a belföldi turizmus helyzete: a hazai vendégek száma 4,7, az általuk eltöltött éjszakáké pedig 10,9 százalékkal esett vissza. Az összes vendégszám 3,8, a vendégéjszakák száma 6,9 százalékkal volt kevesebb áprilisban, mint egy évvel azelőtt. Egyik turisztikai régió sem lehet büszke a teljesítményére, ezúttal Budapest és Nyugat-Dunántúl sem tudta kozmetikázni a kedvezőtlen adatokat. A fő probléma toábbra is a német piac gyengélkedése: a legjelentősebb küldő országból érkező vendégek éjszakáinak száma 13,8 százalékkal visszaesett, de Ausztriából is egyre kevesebben jönnek. Pedig a Magyar Turizmus Zrt. csalogató kampányai éppen ebben a két országban a legintenzívebb. Jó hír viszont, hogy az Egyesült Királyságból, Olaszországból és Oroszországból stabilan egyre több turista érkezik. Az olaszok alapvetően a válság miatt keresnek olcsóbb megoldásokat. Három éve az olaszoknak még 80 százaléka vett ki szabadságot a június-szeptember közötti időszakban. Ez egy friss felmérés szerint már csak 58 százalék.

Érdekesség azonban, hogy a múlt évi adatokhoz képest 4 százalékkal több magyar turista kereste fel májusban Horvátországot, ahol a külföldiek összesített vendégforgalmában kétszámjegyű emelkedés mutatkozik – közölte a Horvát Idegenforgalmi Közösség. Májusban 11,7 ezer magyar vendég kereste fel Horvátországot. A magyar vendégéjszakák száma 40,2 ezer volt, ami 2,6 százalékos bővülést takar. A teljes horvátországi turizmusban ugyanakkor 13,7 százalékkal több, összesen 1 milliót meghaladó számú vendég fordult meg, közülük a külföldiek száma 16,6 százalékkal 896,3 ezerre nőtt. Az évek óta tartó növekedésben idén az osztrák, a német, a szlovén és a brit turisták veszik ki leginkább a részüket, kisebb visszaesés Olaszországból tapasztalható.

A hazai szállodák szobakihasználtsága átlagosan csupán 46,6 százalékot ért el, ami jobb az idén eddig legjobb márciusi 44,5 százalékosnál, de 1,3 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A cél elvileg az 50 százalékos szint elérése. Döbbenetesen olcsónak számítanak a magyar szállodák: a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15 286 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel mindössze (bruttó REVPAR) 7130 forint volt. A szálláshelyek így összesen 22,2 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.