BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Utazó magyarok

Főleg anyagi okok miatt a magyar háztartások többsége idén nyáron sem utazik sehova. A SZÉP kártyából sem profitál eleget a turizmus

Egyelőre a vártnál visszafogottabban élénkíti a belföldi turizmust a SZÉP kártya. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) legfrissebb adatai szerint idén eddig 34 milliárd forintot töltöttek fel a kártyára, ellenben csak 3,3 milliárd forintot költöttek el a szálláshely zsebből, míg 16 milliárd forintot a vendéglátás alszámláról. Az új cafeteria elem tavalyi bevezetése óta a 21400 munkáltató 106 milliárd forintot töltött fel a plasztikra, ebből a munkavállalók 66,7 milliárd forintot költöttek el: 45 milliárd forintot vendéglátásban, 13,5 milliárd forintot szálláshelyeken és 8,2 szabadidős tevékenység közben. További 40 milliárd forint pedig még a 840 ezer kártyabirtokos számláján pihen. Tudni kell, hogy a szállás zseb felé nyitott a rendszer, tehát bármelyik alszámláról lehetett a szállásért fizetni, de az átjárásból másfél év alatt mindössze 20 milliárd forint haszna volt a turizmusnak. Rossz hír a szállodásoknak, hogy július 1-től már a fürdőkben és a strandokon is mindhárom zsebből lehet fizetni. Ezért a Fürdőszövetség legalább egy évet lobbizott a kormánynál.

A nyári szezon biztosan javít majd a mutatókon, hiszen a Magyar Turizmus (MT) Zrt. felmérése szerint a háztartások közel 40 százaléka tervez utazást a főszezonban. Mintegy kétharmaduk belföldi nyaralást választ, főleg a budapestieknek van pénzük a pihenésre. Azok közül, akik már biztosan utaznak, csak 12 százaléka engedheti meg magának, hogy külföldön és belföldön egyaránt költsenek. „A belföldi utazások átlagos időtartama 5 éjszaka, minden harmadik ember a Balaton partjára vágyik. A háztartások 87 ezer forintot szánnak az utazásra” – fogalmazott Horváth Gergely. Az MT Zrt. vezérigazgató-helyettese hozzátette: a külföldi utazások legnépszerűbb úti célja változatlanul Horvátország maradt.

Még nincsenek pontos számok, de nagyságrendileg a 2014-2020-as uniós költségvetésből 300 milliárd forint jut majd hazai turizmusfejlesztésre. Ez megegyezik a 2007-2013-as uniós források mértékével. „A hiányzó téglákat kell betenni, vagyis mennyiségi fejlesztések helyett már minőségiekre van szükség” – válaszolta lapunk kérdésre Horváth Viktória, az NGM turizmusért felelős helyettes államtitkára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.