BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csobbanás Balatonfüreden

A Balaton-felvidék kétségkívül hazánk egyik legszebb tája, szelíd dombok, lankás szőlők, bizarr vulkáni kúpok és tanúhegyek egyaránt tarkítják a tájat

A Balaton északi partjának elvitathatatlan fővárosa: Balatonfüred. A télen többnyire csendes, mindössze 13 ezer lakosú kisváros nagyságát nem lakosainak száma jelenti, hiszen az nyaranta a sokszorosára, már-már a város teljesítőképességeinek felső határát feszegető vendéglétszámra növekszik, ám Balatonfüred és őslakos polgárai (valamint természetesen a szolgáltatók) igyekeznek helytállni. Szolgálni és kiszolgálni az idelátogatókat. Híven a város múltjához, történelmi és kulturális jelentőségéhez.

Manapság, amikor Balatonfüredről elsősorban az északi part Balatonjának simogatóan kellemes vize jut eszünkbe, talán csak kevesen sejtik, hogy Füred valójában patinás fürdőváros, amely több száz év óta vonzza a gyógyvizekben megmerítkezni akaró látogatókat és a gyógyulni vágyókat. XIX. századi ismertségét elsősorban ennek, mediterrán jellegű klímájának és szénsavas gyógyforrásainak köszönhette. A gyógyforrások vizét ma már az itt működő Állami Szívkórházban hasznosítják. Sok szívbeteg nyerte vissza itt az egészségét, köztük talán a leghíresebb a Nobel-díjas hindu költő, Rabindranath Tagore is, akiről sétányt neveztek el a tó partján. És a Tagore sétányon egymást érik azok a fák, amelyeket a Füredet meglátogató hírességek: írók, költők politikusok ültettek.


A megújult város

A város gazdag történeti emlékhelyekben. A nevezetes villák és kúriák közül kiemelkedik a Nagyvendéglő, az Állami Kórház, a Kossuth Lajos-forrás kútháza, Pálóczi Horváth Ádám nagyobbik háza, Széchenyi Ferenc kastélya, a Blaha Lujza villa és Jókai Mór villája.  Balatonfüred az 1800-as években, a reformkorban indult fejlődésnek. Haladó szellemű politikusok, művészek kedvelt találkozóhelye lett, történelmi, kulturális szerepe ekkor volt a legkiemelkedőbb. E korból számos műemlékkel, érdekes hagyományokkal rendelkezik a város, köztük a legismertebb talán az Anna-bál, amit 1825-ben itt, a Horváth-házban rendeztek meg először (és amelyet pár éve nagyszerűen felújítottak, hasonlóan ahhoz ahogy egész Füred történelmi „belvárosa” megújult és megszépült).

Akár az Anna-bálra érkezünk ide, akár gyógyulni vagy nyaralni, kirándulni, mindenképp érdemes végigsétálni a híres és nemrégiben felújított sétányon, leülni az árnyas fák alá a parkokban. Végig látogatni a nevezetes villákat, melyekben ma többnyire szálloda vagy múzeum működik. Ha már a programokról esett szó, idény nyáron ebből pontosan 81-et rendeznek.


Tihanytól Csopakig

Érdemes a város környékére is ellátogatni. A Tihanyi-félsziget festői fekvése, földtani érdekességei, történelmi műemlékei évente közel egymillió turistát vonzanak. Magyarországon elsőként – 1952-ben – növény- és állatritkaságai miatt tájvédelmi körzetté nyilvánították. Ne hagyjuk ki a Barátlakásokat és az Aranyházat sem! A valamikori halászfalut, Balatonakalit ma is kitűnő horgászhelyként emlegetik. A község ma is őrzi a régi népi építészet emlékeit (Kossuth utcai parasztházak).

Csopak festőien szép környezete vonzza a művészeket, a csodás hangulatú csopaki pincéktől pedig szintén nehéz szabadulni. A nyári rendezvények is leginkább a borhoz kapcsolódnak, június végén a Balatoni Hal- és Borünnepre, július közepén a II. Pincenyitogató Fesztiválra, majd az I. Csopaki Fröccsfesztiválra, augusztus elején a Kedd Esti Borestekre, valamint augusztus 18-22. között a Csopak Napok – Borhétre kerül sor. A szüreti rendezvény programjában szerepel a Szőlő és Madárijesztők Napja, és a Szüreti Étkek Fesztiválja (www.csopak.hu).


Csodás a Káli-medence

Kissé távolabb, nyugat felé a vulkáni kúpok közé ékelődő Káli-medence tartogatja a legérdekesebb látnivalókat. Ez a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik legértékesebb gyöngyszeme. Monoszló határában található hazánk egyik leglátványosabb természeti különlegessége, a Hegyestű bazaltkúpja. A medence szélén egyedülálló, hatalmas, bizarr formájú kőhátak, kőgörgetegek jöttek létre Kővágóörs közelében. A vidék múltjának emlékeit őrzik a pécselyi Zádor-vár romjai, az egykori templomok, kolostorok maradványai, a falvakban lévő tájházak és helytörténeti gyűjtemények.

Kultúra és vásári forgatag

Ha Balaton-felvidék és kultúra, akkor egyből a Művészetek völgye jut eszünkbe, amit idén immáron 23. alkalommal rendeznek meg július 26. és augusztus 4. között Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd, Pula, Monostorapáti és Öcs területén. Koncertek, táncház, kézműves bemutatók, kézműves termékek és élelmiszerek vására, költészet, társasjátékok, irodalmi és színházi estek alkotják a programot (www.muveszetekvolgye.hu/)




Távolsága: Budapesttől közúton 140, vasúton 132 kilométer

Rendszeres vonat- és autóbuszjáratok a fővárosba és a környező településekre

Hajójáratok (menetrend szerint) Tihanyba, továbbá az északi és a déli part jelentős hajókikötőibe

Szállások: hotelek, panziók, magánszállások, kemping-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.