BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még évekig sokat hozhat a konyhára a Forma–1-es futam

Kevesebb, mint két hét múlva startol a Forma 1 Magyar Nagydíja, ami vélhetően idén is sokkal többet hoz a konyhára, mint amennyit elvisz. A rendezés jogdíja nem lett olcsóbb, meghaladja a 6 milliárd forintot, ugyanakkor egy felmérés szerint a futam 13 milliárd forinttal járul hozzá hazánk GDP-jéhez. A Forma 1-re érkezők száma az elmúlt években ingadozott, de tény, hogy a költséges szórakozást eddig zömében a külföldiek fizették meg. Arányuk 2009-ben 80 százalék volt. A válság évének kikiáltott 2009-ben a Forma 1 négy napja alatt 184 ezren látogattak ki a pályára, míg 2011-ben már 200 ezren. Ha viszonylag gyenge marad a forint, idén nyáron még több külföldi turista érkezhet Budapestre. Az eddigi tapasztalatok szerint a szállodák foglaltságát 15-20 százalékkal szokta megdobni a verseny, az átlagárakat pedig akár 60-70 százalékkal is. A Red Bull Team kitartóan jó szereplése miatt várhatóan az idén még a korábbi éveknél is több Ausztriából és Németországból érkező drukker lesz kíváncsi a futamra, de a Magyar Turizmus Zrt. Spanyolországtól Horvátországig reklámozza a nagydíjat.

"A fő cél, hogy ne csak a hétvégére és a futamra maradjanak a szurkolók, hanem fedezzék fel Budapest és az ország új és trendi látnivalóit, programjait is. Bízunk benne, hogy az idei nemzetközi marketingakciók is sokakat csábítanak hozzánk” – mondta lapunknak Márkus Éva, a Magyar Turizmus Zrt. kommunikációs irodavezetője. A szervezők tájékoztatása szerint a külföldi marketingakcióknak is köszönhetően tavaly 35 százalékkal több jegyet értékesítettek külföldiek számára. A Forma 1-re érkező vendégek mintegy 200 ezer vendégéjszakát töltenek el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken.

Többségük visszatérő vendég, aki kifejezetten a futam kedvéért jön Magyarországra és több mint 3 napot töltenek nálunk átlagosan. A nem közvetlen hatások között pedig a rendkívül magas nemzetközi hírértéket kell megemlíteni, amelyet 6,7 milliárd forintra becsülnek. Az idei évre vonatkozóan szállodaipari körökből megtudtuk, biztatóan alakulnak az idei számok, de konkrét számokról még nehéz beszélni, mert korábbi évekkel ellentétben ma már nem mindenhol foglalják le a szállást hónapokkal korábban. A Hungaroring Sport Zrt.-nek jelenleg 2016-ig van érvényes szerződése a mogyoródi futam megrendezésére, de már biztos a hosszabbítás. A cég beszámolója szerint az értékesítés nettó árbevétele 2011-ben 2,5 milliárd forint volt, ami az előző évhez képest 3,6 százalékos visszaesést mutatott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.