BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb gazdálkodó az EU-ban

Ötmillió mezőgazdasági munkahely tűnt el tíz év alatt az Európai Unióban – áll egy az unió aráriumát vizsgáló tanulmányban. Az EU farmjai ráadásul kicsik, művelőik pedig gyakran idősek.

Bár még 25 millió embernek adnak munkát az európai farmok, legtöbbjük csak nagyon kicsi, és mindössze két embert foglalkoztat – derül ki a mezőgazdaságra vonatkozó, mélyebb elemzésre alkalmas statisztikai összegzésből. Az Európai Bizottság által kiadott anyag figyelmeztet arra is, hogy a gazdálkodók tíz százaléka 65 évnél idősebb.

A farmok közvetlenül csupán 10 millió embert foglalkoztatnak, ám egy másik felmérés Farm Structure Survey (FSS) rámutat, a közvetetten, ám rendszeresen a farmok által foglalkoztatottak száma 25 millió fő az unión belül. A nagy különbség módszertani eltérésekből fakad.

A felmérés ugyanakkor rámutat egy komolyabb problémára is: az évszázad első évtizedében a szektorban nem kevesebb mint 5 millióval csökkent a munkahelyek száma. Mindössze tíz év alatt ez óriási veszteségnek számít még az unió népességéhez viszonyítva is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.