BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Azt ígérik, csütörtöktől lesz már új matrica

A korábbi hírekkel ellentétben mégis megbírságolják azokat az autósokat, akik az újonnan díjkötelessé váló útszakaszokat januárban matrica nélkül használják. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. közös közleménye szerint csak azok mentesülhetnek a pótdíj megfizetése alól, akik legkésőbb február végéig az adott szakaszra érvényes megyei vagy országos éves matricát váltanak. Ugyancsak a közleményből tudtuk meg, hogy csupán az új útdíjszedési rendszer hatályba lépése napjától, január elsejétől lesznek kaphatók az új matricák.

Az év első napjától a megszokott időalapú matricák mellett (10 napos, havi, éves) az autósok az új megyei matricákat is megvásárolhatják, de egyelőre csak 1500 értékesítési helyen. Ezek listája szerdától a nemzetiutdij.hu oldalon lesz olvasható. Február 1-től azonban már minden korábbi értékesítési ponton meg lehet majd venni az új matricákat.

A tájékoztatás szerint a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-nél az útdíjszedési rendszerek két nap múlva esedékes változásaihoz szükséges informatikai fejlesztés a tervezett ütemben halad.

A Pest megyei matrica az M0 körgyűrűre és az autópályák bevezető szakaszaira is érvényes lesz, Budapest belterületén viszont a sztrádák nem gyorsforgalmi, hanem főútnak minősülnek, így itt nem lesznek díjkötelesek – jelentette be a közelmúltban Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára. Az éves autópálya-használat egy megyében a korábbi közel 43 ezer forint helyett a jövő évtől mindössze 5 ezer forintba kerül, így a munkahelyükre ingázók, illetve az akár több megyényi távolságból a fővárosba autózók kiadásai a töredékükre csökkennek.

Drágul az üzemanyag

Bruttó 3 forinttal emeli a 95-ös benzin és 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. - értesült piaci forrásokból az MTI. Az emeléssel a 95-ös benzin literenkénti átlagára 336-337 forintra, a gázolajé 360-361 forintra nő. A Mol legutóbb hétfőn változtatott az árakon, akkor bruttó 2-2 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. A benzin literenkénti átlagára szeptember elején még 420 forint volt, az utóbbi három hónapban több mint 80 forinttal csökkent. A benzinár több éve nem mozgott 330 forint körül, legutóbb 2010 november elején kellett 335 forintot fizetni egy literért. A gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára szintén évek óta nem volt 360 forint körül, utoljára 2011 június végén került 360 forintba. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Az autósok 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Az autósok 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.