BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Minden áron, folyamatosan támadni kell Gyurcsányt" - Tölgyessy a magyar-szlovák viszonyról és az ellenzékről

A magyar-szlovák kormányfői találkozó csak „puha eredménnyel” járt ugyan, Robert Fico nem szaggatta meg a ruháját, ahogyan ezt a jobboldalon sokan várták, de reálisan ennyit lehetett elérni, és az is siker, hogy a viszony nem romlott tovább - mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Az alkotmányjogász szerint Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök jól megtalálta az arányokat, elmondta az összes problémát, több ponton is „beolvasott” szlovák kollégájának, defenzívába szorította Ficót, de nem vált sértővé, a lehetőségekhez képest jól kezelte a problémát, elérte, amit lehetett, és ami a legfontosabb, a viszony nem romlott tovább, sikerült elhárítani a további eszkalálódás rémét. 

A Fidesz elégedetlenkedő álláspontját Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában úgy értékelte, hogy a legnagyobb ellenzéki párt olyasmit kért számon, amit most semmilyen magyar miniszterelnök nem tudott volna elérni. De abban a csapdahelyzetben, amiben most van, a Fidesz nem is reagálhatott másképp, hiszen minden áron és folyamatosan támadni kell Gyurcsány Ferencet, hogy ne jelenhessék meg a nemzet miniszterelnökeként. Ez jellemezte a múlt csütörtöki gazdasági csúcsot is, ahol, bár igazán új dolgok nem jöttek elő, az ellenzék alapvetően nem konstruktív, tartalmi vitát folytatott, hanem Gyurcsány Ferenc programját támadta, mert csak ezt teheti, ha a kormányfő a nemzet megmentőjeként akar megjelenni. Tölgyessy úgy látja, Gyurcsány Ferenc tehetséges politikusként jó néhány ilyen helyzetet próbál majd teremteni, de ha ezek ilyen üresek lesznek, mint most a gazdasági csúcs, túl sokat már nem nyerhet politikailag.

Tölgyessy nem számít nagyobb megmozdulásokra, tiltakozásokra, sztrájkokra a megszorítások nyomán. A bejelentett közalkalmazotti megmozdulásokról úgy vélte, hogy bár a kormány több, a közszolgáknak tett ígéretét is megszegte, az emberek most sem lesznek szolidárisak a sztrájkolókkal, többségében várhatóan most is elítélik majd őket, a szakszervezetek elismertsége a társadalomban ugyanis nagyon gyenge.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.