BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pénzügyileg is jó idénye van a Manchester Unitednek

Az idei szezonban már 40,2 millió font nyereséget könyvelhet el az angol bajnok – Ferguson nagy igazolásokat ígér

Ebben a szezonban eddig 40,2 millió font nyereséget könyvelhet el adózás után a már angol bajnok Manchester United – áll ManUtd Fanatics oldalon közölt harmadik negyedéves üzleti jelentésben. A labdarúgóklub a 2013-as üzleti évében (ami a 2012/13-as idényt jelenti) eddig 278,1 millió font bevételt ért el. Tavaly ilyenkor 245,8 milliós bevételük volt. Csak a mérkőzések ebben a szezonban 88,6 milliót hoztak, a médiabevétel 75 millió font volt, míg a kereskedelmi bevételekből 114,5 millió származott. Működési kiadásokra 186,6 millió fontot költöttek (tavaly 161,2 milliót), ebből bérekre 129,4 millió fontot (egy éve 112,4 millió fontot) fizettek ki. Bérnövelő tényező volt az idei szezonban a holland Van Persie és a japán Kagawa leigazolása. A működési profit 59 millió font volt, majd az az adók után maradt a 40,2 milliós nyereség. Egy éve 50,6 millió fontos működési profittal az adózás után 38,1 millió fontos nyereséget ért el a Manchester United.

A harmadik negyedévben (ami januárt, februárt és márciust jelent) a mérkőzésekből 34 millió fontot, a médiától 21,7 millió fontot, míg a kereskedelemből 36 milliót kaszált a klub. Az utóbbi tétel 32 százalékos növekedés a tavalyi harmadik negyedévhez képest.

Az idei Bajnokok Ligája (BL) szereplés a Manchester United mércéjéhez képest gyenge volt. A csoportkör 8,6 millió eurót hozott, a négy megnyert mérkőzés, további egymilliót, a 16 közé jutás pedig 3,5 millió eurót (itt estek ki a Real Madrid ellen), összesen 16,1 milliót. Az UEFA a kereskedelmi bevételek révén várhatóan összesen 45 millió eurót fog kifizetni a BL szereplésért. Ha a csapat még egy kört ment volna, az mintegy 8 millió eurót pluszt hozott volna.

A szezon végén az angol bajnok a televíziós közvetítési jogoknak köszönhetően 60 millió fontot kaszálhat. A következő három szezonra a Sky-BT-BBC szerződés értelmében 3,2 milliárd font bevétel jut a ligának összesen, az aktuális bajnok pedig 95-100 millió fontot is kaphat.

A MANU részvény árfolyama a negyedév során a 17-18 dolláros sávban mozgott, a pénzintézetek jellemzően továbbra is vételre ajánlják. A 14 dolláros IPO-ban befektetők pár hónap alatt nyereséget értek el.
Sir Alex Ferguson, a United menedzsere bejelentette, hogy nem fogják sajnálni a pénzt a nyáron egy jelentős igazolásra, ami a pénzügyi jelentés tükrében nem meglepő. Az utóbbi hetekben Cristiano Ronaldo (Real Madrid) visszavásárlását 50 millió fontért, valamint Robert Lewandowski (Borussia Dortmund) leigazolásáról is szó esett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.