BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Italy's Prime Minister, Giorgia Meloni arrives to welcome Jordan's King before a meeting on October 16, 2023 at Palazzo Chigi in Rome. (Photo by Tiziana FABI / AFP) Olaszország

Kongatják a vészharangot: Olaszország hagyja elúszni az uniós forrásokat

Olaszországnak komoly akadályokat kell felszámolnia ahhoz, hogy hozzáférjen a neki járó pénzekhez. Közel százmilliárd eurónyi uniós forrás forog kockán.

Giorgia Meloni miniszterelnök kormánya valószínűleg nem fog hozzáférni az Európai Unió helyreállítási alapjának az Olaszországra eső részének mintegy feléhez, mivel a bürokrácia, az infláció és más gazdasági problémák lelassítják a belföldi projekteket – írta a Bloomberg.

Italy's Prime Minister, Giorgia Meloni arrives to welcome Jordan's King before a meeting on October 16, 2023 at Palazzo Chigi in Rome. (Photo by Tiziana FABI / AFP) olaszország
Giorgia Meloni olasz miniszterelnöknek egy lehetetlen feladatot kell teljesítenie, hogy Olaszország megkapja a neki járó EU-s pénzeket.
Fotó: Tiziana Fabi / AFP

Róma valószínűleg megkapja a negyedik, 16,5 milliárd eurós részletet az uniós helyreállítási alapjából, azonban már az ehhez szükséges projektekben is lehetnek késések. Ezen túlmenően azonban egyre nehezebbé fog válni a célok teljesítése, és a szükséges reformok üteme is lassult.

Ez azt jelentené, hogy Olaszország nem juthatna hozzá a neki járó 92 milliárd euróhoz, a 2026-os határidő lejárta után pedig erről az összegről végleg le kellene mondaniuk.

Így az Európai Unió a negyedik részlettel együtt csak 101,9 milliárdot, azaz a rendelkezésre álló összegnek csak az 52 százalékát fizetné ki az olasz államnak.

Meloni kormánya azonban súlyos kihívásokkal néz szembe, hiszen a második világháború utáni olasz újjáépítés óta a legnagyobb segélyprogramot próbálja felhasználni a gyenge növekedés fellendítésére. Az uniós pénzekből itt a legfontosabb területeket finanszírozzák, többek között az infrastrukturális fejlesztéseket, az oktatást, a digitalizációt és a zöld energia használatát.

A magas hitelfelvételi költségek és az alacsony növekedés azonban megnehezíti, hogy Róma az óriási adósságállománya további növelése nélkül indítson el beruházásokat.

A befektetők sem bíznak Olaszországban

Az eurózóna harmadik legnagyobb gazdasága jelenleg a Moody’s hitelminősítői felülvizsgálata alatt áll, mivel a helyreállítási alapok kifizetéseivel kapcsolatban befektetői oldalról is komoly kritikák érték a kormányt. S bár eddig minden jelentés megerősítette az olaszok besorolását, a kormány számára súlyos kockázatot jelent, ha a jelenlegi helyzetben mégis leminősítenék az országot.

Raffaele Fitto, political leader of Noi with Italy-Udc, during the meeting with Confcommercio (Italian General Confederation of Enterprises, Professional Activities and Autonomous Work) where presents the programme for the party for the upcoming general elections to be held on March 4 on February 14, 2018 in Rome, Italy (Photo by Andrea Ronchini/NurPhoto) (Photo by Andrea Ronchini / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Raffaele Fitto európai ügyekért felelős olasz tárca nélküli miniszter, aki a Brüsszellel folytatott tárgyalásokat vezeti.
Fotó: Andrea Ronchini / NurPhoto / AFP

Raffaele Fitto uniós ügyekért felelős miniszter már korábban is figyelmeztetett, hogy Olaszország nem lesz képes az uniós források felszabadításához szükséges projektek egy részét a 2026-os határidőig befejezni – szerencsére eddig sikeresen újratárgyaltak néhány feltételt, és Brüsszel engedett némi mozgásteret, de csak eseti alapon.

A kormány azonban a múlt hónapban közölte, hogy folyamatban van a negyedik és az ötödik részletre vonatkozó célkitűzések teljesítése, valamint az EU-val folytatott tárgyalások, hogy ezeket tovább módosítsák.

A beruházásoknál behúzta a kéziféket a bürokrácia

Az olaszok számára azonban továbbra is súlyos problémát fog jelenteni, hogy a fennakadások jelentős részéért a bürokrácia és annak hiányosságai felelnek. A kisebb városokban és a kevésbé gazdag régiókban nincs elegendő technikai személyzet a papírmunka elvégzéséhez és a pályázati eljárás lebonyolításához, a helyi engedélyek megszerzésének nehézkessége pedig sok projekt kényszerű leállásához vezet, a késések a költségek növekedését eredményezik, örök fejfájást okozva a kivitelezőknek.

Meloninak egy olyan gazdaság problémáit kellene kezelnie, amely az Olasz Nemzeti Bank szerint idén mindössze 0,7 százalékkal fog növekedni, miközben az adósság a GDP 140 százalékát teheti ki. Mi több, a kormánynak eközben a választóknak tett ígéreteit is be kell tartania, amelyek adócsökkentéseket és bőkezű támogatásokat, valamint a költségvetési hiány csökkentését is tartalmazzák.

Ez az egyensúlyozás valószínűleg még bonyolultabbá válik, mivel az EU költségvetési szabályai jövőre visszatérnek, és az országokat arra kényszerítik, hogy még szorosabbra fogják a pénzügyeiket.

S bár a szabályok újratárgyalása folyamatban van, valamint lehetőség van arra is, hogy országspecifikusan visszatérjenek a rendezett pénzügyekhez, Olaszországnak még hosszú utat kell megtennie, hogy elérje az övezet 3 százalékos GDP-arányos hiánykorlátját.

Az EU egyre több pénzt kér és egyre többet kritizál

Miközben az Európai Parlament megszavazta, hogy elsősorban Ukrajna megsegítése céljából emeljenek az európai uniós költségvetésen , a magyar büdzsé több tervezett tételét kritizálják Brüsszelből. A hazai kormányzati vélemény szerint konkrétan megtámadták a rezsivédelmet és az extraprofitadót, amelyet alátámaszthat a hamarosan induló Nemzeti Konzultáció gazdasági témájú kérdéseire adott válaszok.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.