BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izrael javítani fog a palesztin foglyok sanyarú helyzetén

Nemzetközi emberi jogi szervezetek többször felszólaltak az ellenséges katonák fogvatartási körülményei miatt. Izrael most ígéretet tett arra, hogy javítani fog a helyzeten.

Izrael bejelentette szerdán, hogy javítani fog a foglyul ejtett palesztin fegyveresek fogva tartási körülményein, miután emberi jogi szervezetek petíciója hatására a legfelsőbb bíróság elkezdte vizsgálni a viszonyokat az ország déli részén, a Negev-sivatagban lévő Szadé Téman börtönben. Az emberi jogi szervezetek követelik a kínzásról és a rossz fogva tartási körülményekről elhíresült börtön bezárását. A panaszos beadványt szerdán vette napirendjére az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság – adta hírül az izraeli közszolgálati média.

GAZA CITY, GAZA - MAY 06:  Palestinian demonstrators hold banners and placards in front of the International Red Cross and Red Crescent Movement (ICRC) building during a protest held to support the arrested Palestinians who are at the Israeli prisons, in Gaza City, Gaza on May 06, 2024. Dawoud Abo Alkas / Anadolu (Photo by Dawoud Abo Alkas / ANADOLU / Anadolu via AFP) izraeli háború
Az izraeli háború kezdete óta mindkét fél gyakran kap kritikákat a fogva tartás körülményei miatt / Fotó: Dawoud Abo Alkas / AFP

A tervek szerint a Szadé Témanban fogva tartottak egy részét átviszik máshova, az eddigi hétszáz helyett csak kétszáz rab marad ott, valamint fejlesztik az infrastruktúrát az Ofer börtönben, és létrehoznak egy új börtönkórházat.

A fogva tartás körülményeinek javítására tanácsadó bizottságot hoznak létre nyugalmazott katonatisztekből. Hatáskörükbe tartozik majd a foglyul ejtett gázai övezeti palesztin fegyveresek elhelyezési körülményeinek vizsgálata, és bejárásuk lesz a hadsereg (IDF) azon létesítményeibe, ahol van börtön.

Az izraeli Polgárjogi Szövetség nevű civil szervezet mintegy két héttel ezelőtt nyújtotta be a petíciót az ügyben a legfelsőbb bírósághoz.

A szóban forgó börtönt a gázai háború kezdete óta használja a hadsereg az elfogott iszlamista fegyveresek elhelyezésére, és az emberi jogi szervezet szerint mintegy ezer foglyot karámhoz hasonló létesítményekben tartanak, bántalmazzák őket, nincs ágyuk, és egyéb körülményeik is elfogadhatatlanok.

Robbanás történt az izraeli hadsereg bázisán

Eddig ismeretlen okból nagy mennyiségű lőszer robbant fel az IDF egyik katonai bázisán. A libanoni határ közelében légiriadó okozott aggodalmakat, bár később kiderült, hogy téves riasztásról van szó.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.