BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jehova tanúi pörgették fel a turizmust a múlt héten

Közel 25 ezer embert vonzott a múlt héten a világ egyik legnagyobb vallási programja. A Jehova Tanúi egyház tagjai a világ minden pontjáról érkeztek Budapestre.

A Jehova Tanúi hétvégén megtartott bibliai oktatási programján 24 793-an vettek részt, köztük 3 ezer külföldi vendég, akik például Finnországból, Japánból és Grúziából érkeztek – derült ki a felekezet közleményéből.

The Convention of Jehovah's Witnesses in Krakow
Jehova tanúi
A Jehova Tanúi rendezvényén 222 személy keresztelkedett meg ünnepélyesen / Fotó: NurPhoto via AFP

– A háromnapos program a Biblia felemelő jó híréről szólt, melynek középpontjában Jézus Krisztus élete és szolgálata áll. Életemben először voltam nemzetközi kongresszuson. Lenyűgözött az ösztönző program és az, hogy együtt láthattam az egész világról érkező hittársaimat ezen a különleges eseményen – mondta Nicholas Atiyeh, egy Egyesült Államokból érkező küldött.

Egy világban, ahol mindenütt csak rossz hírek vannak, igazán üdítő jó híreket hallani

– mondta, hozzátéve: jó volt tapasztalni a szeretet különböző megnyilvánulásait ezen a gyönyörű nemzetközi rendezvényen.

Szombaton 222 személy keresztelkedett meg ünnepélyesen. A teljes program angol nyelven, valamint jelnyelven is követhető volt, a siket személyek számára fenntartott helyiségben 233-an követték a tolmácsolást. A kongresszus és a köré szervezett programok

jelentős forgalmat jelentenek a szállodáknak, éttermeknek és más turisztikai szolgáltatóknak, hiszen a küldöttek jellemzően 8-10 napot töltenek az országban.


A Jehova Tanúi az egyik legnagyobb kongresszusokat rendező nonprofit szervezet a világon. 2024-ben Budapest mellett világszerte további 13 város ad otthont hasonló méretű nemzetközi kongresszusnak.

Ahogy azt megírtuk, az idei év nagy vallási eseményei közül kiemelkedő volt

 a Jehova Tanúi Konferencia, mely 21 év szünet után tért vissza Magyarországra,

és mintegy 50 ezer vendégéjszakát hozhatott önmagában.

Az esemény volumenét jellemzi, hogy

  • a külföldi vendégeket 16 budapesti szállodában helyezték el,
  • a résztvevők júniusig közel 24 ezer vendégéjszakát foglaltak, átlagosan 8 éjszakás tartózkodással,
  • a magyar vendégek júniusig több mint 1200 szobát foglaltak 2-3 éjszakára, de sokan 6-8 éjszakás tartózkodással terveztek és idei fő nyaralásuknak tekintik a részvételt.
  • A Volánbusz Zrt.-vel kötött megállapodás szerint 150 busz szállította a nemzetközi küldötteket a programokra, 
  • a 280 gyülekezet tagjai jellemzően szintén tömegközlekedéssel érkeztek.

A konferenciára érkezők turistaként is aktívak, meglátogatják például Szentendrét és a Skanzent, tihanyi kiránduláson és balatoni hajóúton fedezik fel a Balaton szépségeit, ezek mellett a Gödöllői Királyi Kastélyt, Hollókőt, Eger várát is felkeresik.

Gigantikus esemény világszerte

A 8,8 milliós vallási közösség, a Jehova Tanúi nemzetközi kongresszusait 1886 óta rendezik meg világszerte. Idén 15 helyszínen vehetnek részt hasonló nemzetközi vallási eseményen a közösség tagjai, többek között Bulgáriában, Chilében, az Egyesült Államokban, Franciaországban és Svájcban. A konferenciát először 1991-ben, utoljára pedig 2003-ban, 21 évvel ezelőtt rendezte meg Magyarország, akkor három helyszínen több tízezren vettek részt rajta, 17 országból – írta a lap.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.