BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor másik dimenzióban: elhagyta Kínát, de nem jön haza – az ukrán háború legfontosabb helyszínére megy

Kijev, Moszkva és Peking után újabb kulcsfontosságú stáció következik. Orbán Viktor bejelentette, hová utazik Kínából.

Alig nyolcórás ott tartózkodást követően Orbán Viktor magyar idő szerint hétfőn fél kilenckor elhagyta Pekinget – derült ki a magyar miniszterelnök által megosztott információkból.

Orbán
Orbán Viktor másik dimenzióban: elhagyta Kínát, de nem jön haza – az ukrán háború legfontosabb helyszínére megy / Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Ebből az is kiderült, hogy a kormányfő nem Magyarország felé veszi az irányt, éppen ellenkezőleg:

Az Egyesült Államokba utazik, egészen pontosan Washingtonba.

Ezt az információt a közösségi médiában tette közzé, amely ezen a linken tekinthető meg. A néhány másodperces videón látszik, hogy a magyar honvédség Dassault Falcon 7X típusú repülőgépe éppen elhagyja a pekingi repülőteret. Ehhez írta oda, hogy „a következő állomás Washington”.

Orbán Viktor békemissziója más dimenzió

Ezzel teljessé válik a békemisszió, hiszen az orosz–ukrán háború négy legfontosabb alakítóját kevesebb mint egy hét leforgása alatt Orbán Viktor végiglátogatja és tárgyal velük.

  1. Múlt héten kedden Kijevbe ment Zenszkij ukrán elnökhöz.
  2. Rá három napra, pénteken Moszkvában ült asztalhoz Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.
  3. Ma, hétfőn Peking következett, ahol Hszi Csin-ping kínai elnök fogadta.
  4. A legújabb információk szerint pedig még ma Washingtonba érkezik.

A miniszterelnök amerikai programja egyelőre nem ismert, de az igen, hogy július 9-től NATO-csúcs veszi kezdetét az USA fővárosában. Ezzel együtt is, ahogy a kijevi, a moszkvai és a pekingi, úgy ez az út is váratlan, ugyanakkor annyiban mégis más, hogy Orbán ezúttal a landolást megelőzően jelezte, hová tart. Ahogy azt korábban írtuk, hogy mi következik, arról kár tippelni. Orbán Viktor jelenleg olyan horderejű geopolitikai folyamatot szervez és koordinál, ami értelmetlenné teszi a prognózist.

Mindenesetre miután az orosz–ukrán háború harmadik fele az Egyesült Államok, valószínűsíthető volt, hogy szerepelni fog a magyar miniszterelnök békemissziós útvonalán. De az, hogy Orbán Viktor hat nap leforgása alatt a világ jelenlegi négy (bár az amerikai program részleteit még nem ismertették) legfontosabb és leghatalmasabb politikai vezetőjével vagy ilyen pozíció várományosával (amennyiben Washingtonban Trumppal találkozna) kétoldalú tárgyalásokat folytat, 

vitán felül történelmi értékű teljesítmény.

Hipotézis, mivel más politikus eleve nem szánta rá magát ilyesmire, de nehezen látszik, hogy egyáltalán kinek állna még lehetőségében egy ilyen körút lebonyolítása. Hogy mindennek milyen eredmény lesz, az ki fog derülni.

FRISSÍTÉS – 10:15

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfői kormányinfón megerősítette, hogy Orbán Viktor a NATO-csúcsra tart Washingtonba, de sejtelmesen fogalmazott arról, hogy ennek keretében vagy ennek margóján, milyen egyeztetéseken vehet részt. Úgy fogalmazott, hogy egy ilyen utazást is lehet arra használni, hogy a jó célt szolgálja.

Felhívta rá a figyelmet, hogy a magyar miniszterelnök „nem tud nem találkozni” Joe Biden amerikai elnökkel, mivel ő a házigazdája az eseménynek. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy azokkal érdemes tárgyalni, akik akarnak és tesznek is a békéért. „Ebbe a kategóriába inkább Donald Trump tartozik bele, mint a jelenlegi amerikai vezetés” – tette hozzá.

Viszont arra a kérdésre, hogy ezek szerint lesz-e Trump–Orbán-csúcs, nem válaszolt konkrétan. „Mindent a megfelelő időben. Az előző válaszaim semmit sem zártak ki” – szögezte le Gulyás Gergely.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.