BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az oroszok elfoglalták New Yorkot, és Toreck felé nyomulnak

Fontos települést foglalt el Donyeck közelében az orosz hadsereg. Az orosz jelentésben a „felszabadított” települést Novgorodszkojeként nevezik meg, amelyet az ukránok a deruszifikációs – azaz orosztalanítási – politika jegyében New York névre kereszteltek.

Fontos települést foglalt el az orosz hadsereg a keleti fronton, Donyeck várostól mintegy 40 kilométerre északkeletre. A 2022-es adatok szerint csaknem tízezres falut Novgorodszkoje néven jelöli meg az orosz védelmi minisztérium, és „felszabadítása” utat nyit az orosz hadseregnek, hogy támadást indítson északra a Szekszárd méretű iparváros, Toreck irányába.

Az elfoglalt New Yorkról nincs képünk, ezen a fotón az ukránok a Ternopil régióban oltanak egy kigyulladt ipari egységet / Fotó: AFP

A RIA orosz hírügynökség siet megjegyezni jelentésében, hogy az elfoglalt település ukrán neve New York. A Wikipédia angol verziója – amely cikkcímeiben a hivatalos elnevezést használja a településekre – csakugyan New York, Ukraine néven ír a településről.

A falut 2021-ben keresztelték át New York névre az ukránok a deruszifikációs – azaz orosztalanítási – politika nevében, amely eltüntetni igyekszik a helynevekből és a közterületekről mindent, ami orosz. Az orosz jelentés természetesen rájátszik, hogy ebben az esetben az átnevezés visszaütött. A későbbiekben derül ki, az ukrán hadsereg is ráugrik-e erre a szimbolikára, megpróbálva vissza-felszabadítani New Yorkot.

A RIA beszámol róla, hogy a minisztérium tájékoztatása szerint 

a haderő központi csoportja aktív akcióinak eredményeképpen nagy ellenséges csapatcsoportosulást kényszerítettek rendezetlen visszavonulásra, és felszabadították a torecki agglomeráció egyik legnagyobb települését és stratégiailag fontos logisztikai központját, Novgorodszkojét.

A településen a jelentés szerint az ukrán fegyveres erők hatalmas megerődített területet hoztak létre korábban, és 2014 óta innen ágyúzták Gorlovkát. 

Ez egy olyannyira erős erődítmény volt, hogy a háború kezdete óta a front szinte mozdulatlan volt eddig. Az orosz erők elfoglalásakor az ukrán 25. légi-, 100. gépesített és 120. területvédelmi zászlóaljat győzték le. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.