BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az izraeli háború 320. napja – az USA szerint Izrael elfogadta a gázai kivonulás feltételeit

Váratlan előrelépés történt a gázai háborúban. Az Egyesült Államok szerint Izrael beleegyezett, hogy visszahívja a hadseregét a túszok elengedéséért cserébe. Ez azt jelenti, hogy már csak a Hamásznak kell elfogadnia az amerikai rendezési feltételeket, és akkor elindulhat a tűzszünet és a konfliktus lezárásának folyamata.

Izrael beleegyezett a hadsereg (IDF) kivonásába Gázából – állítja Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere. Az izraeli miniszterelnök, Benjámin Netanjahu korábban arról beszélt, hogy a nemzetközi nyomás ellenére nem hívják haza az IDF-et Gázából, de Antony Blinken kijelentette, hogy a kormányfő állításaival szemben a Tel-Aviv rábólintott egy közvetítő javaslatra. Ezzel egy nagy lépéssel közelebb került Izrael és a Hamász a tűzszünethez.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter
az izrael
Az izraeli hadsereg kivonulhat Gázából Antony Blinken szerint / Fotó: AFP

A javaslat egyértelmű feltételeket szab meg az IDF Gázából történő kivonására, és Izrael beleegyezett ezekbe

– mondta Blinken. A szóban forgó javaslatot Amerika tette le a tárgyalóasztalra, de a külügyminiszter nem akarta részletezni, hogy pontosan milyen feltételek szerepelnek a dokumentumban. Annyi derült csak ki, hogy a tűzszüneti megállapodás három szakaszból áll, amelynek a végén az IDF kivonul Gázából – erről az CNN számolt be.

A tárgyalások legnagyobb akadálya, hogy a Hamász nem hajlandó addig engedni a feltételeiből, ameddig az izraeli hadsereg Gázában tartózkodik. A legfontosabb terület a Philadelphia folyosó, amelyen keresztül az otthonaikból elüldözött palesztinok hazatérhetnének.

Blinken azt állította, függetlenül attól, hogy Netanjahu mit hangoztat a nemzetközi közösség előtt, négyszemközt biztosította Washingtont, hogy elfogadja a tűzszüneti javaslatot. 

Az amerikai külügyminiszter Katarban beszélt a tárgyalások állásáról, és azt is elmondta, hogy jelenleg a Hamászra várnak, hogy elfogadja a felkínált feltételeket.

Blinken szerint, amint a Hamász is elfogadja az amerikai javaslatot, elérkezik majd egy kritikus pont, amikor nagyon fontos, hogy a felek elkezdjék teljesíteni az egyezségben foglaltakat. Szerinte, ha a konfliktus rendezését Izrael és a Hamász is elkezdi, csak akkor lesz esély a háború tényleges lezárására. A felektől rugalmasságot kért, annak érdekében, hogy a folyamatok valóban elindulhassanak a rendezés irányába.

Az izraeli gazdaság egyre inkább megérzi a háborút

A vártnál kisebb mértékben bővült a GDP a második negyedévben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.